'Fietsen werden op bestelling gestolen', Openbaar Ministerie eist jarenlange celstraf voor 3 Polen

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © Pixabay
DEN HAAG - Drie Polen zouden tot vijf jaar de cel in moeten vanwege het stelen en verhandelen van fietsen. 'Fietsen werden op bestelling gestolen, omgekat en zo snel mogelijk geëxporteerd', aldus de officier van justitie. 'Deze drie verdachten hebben de handel in gestolen fietsen naar een internationaal niveau getild.' De verdachten zelf ontkennen.
De drie worden er door het Openbaar Ministerie (OM) van verdacht betrokken te zijn bij fietsendiefstallen die jarenlang door heel Nederland gebeurden. De fietsen werden vervolgens naar Polen gebracht om daar verkocht te worden.
Het onderzoek naar de diefstal van elektrische fietsen in de regio Den Haag begon in de zomer van 2017. Niet lang erna kwam een grote groep Poolse verdachten in beeld waar de drie verdachten de spil in de organisatie van zouden zijn.

'De grote man'

Een man van 47 is volgens het OM 'de grote man' in het geheel. 'Een eerder aangehouden verdachte heeft verklaard dat alle Poolse fietsendieven aan hem gestolen fietsen verkochten. Ook had hij een groot aantal loopjongens voor hem werken die de gestolen fietsen met busjes naar Polen brachten.' Legale bedrijven in Wateringen en Polen vormden volgens het OM de dekmantel voor de illegale activiteiten.
Een 37-jarige man zou de rechterhand zijn geweest van de eerste verdachte. Hij zorgde ervoor dat de fietsen een vals framenummer kregen, stelt het OM. Dat gebeurde in het bedrijf in Wateringen, maar ook in gehuurde garageboxen in Den Haag, Rotterdam en Rijdwijk. De man regelde ook het vervoer van de fietsen naar het buitenland. Dat gebeurde vaak met busjes met valse nummerplaten.
Een 44-jarige man wordt ervan verdacht samen te hebben gewerkt met de man van 37. Dat zou blijken uit afgeluisterde gesprekken en uit een observatie waarbij is gezien hoe de twee samen gestolen fietsen in een busje laadden.

'Overvloedig bewijs'

Volgens het OM is er 'overvloedig bewijs' tegen de drie. Zo zijn er waarnemingen van het observatieteam, tapgesprekken, telefoonberichten, gestolen fietsen en meer. 'Fietsen werden op bestelling gestolen, omgekat en zo snel mogelijk geëxporteerd', zei de officier van justitie. Het OM eiste vijf jaar cel voor de 47-jarige en 44-jarige verdachte, de man van 37 hoorde een strafeis van tweeëneenhalf jaar. Over drie weken doet de rechter uitspraak.
Daarna volgt nog een zaak om de crimineel verkregen winsten af te pakken. In totaal bedraagt die vordering 393.000 euro.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!