GGD gaat HPV-prikken zetten bij onderwijsinstellingen

HPV-vaccinatie
HPV-vaccinatie © ANP
DEN HAAG - GGD Haaglanden gaat 'pop-up'-vaccinatielocaties neerzetten bij de TU Delft, de Haagse Hogeschool en bij InHolland. Dat zegt een GGD-woordvoerder. Op dit moment loopt namelijk een inhaalcampagne voor HPV-vaccinaties bij jongeren en volwassenen tussen de 19 en 27 jaar oud. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, gaat de GGD Haaglanden prikken op plekken waar veel mensen in deze leeftijdscategorie samen komen.
HPV is een virus dat vooral door seksueel contact wordt overgebracht en het komt enorm veel voor. Uit onderzoeken blijkt dat vrijwel iedereen ermee besmet raakt. Meestal ruimt het lichaam het virus binnen enkele jaren zelf op, maar het kan ook kanker veroorzaken. 'Dat kan zelfs tien tot twintig jaar na de besmetting', zegt Ingrid Ligthart van de GGD Haaglanden. De meest voorkomende soort is baarmoederhalskanker, maar het kan bijvoorbeeld ook mond- of keelkanker veroorzaken of kanker aan de penis.
Het HPV-vaccin is inmiddels opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Alle kinderen vanaf tien jaar krijgen de spuit aangeboden. Sinds 2010 krijgen meisjes vanaf dertien jaar al de mogelijkheid om een prik te krijgen. De leeftijd is inmiddels verlaagd naar tien jaar en ook jongens krijgen de vaccinatie.

Niet of niet helemaal

Omdat jongens de prik in het verleden niet kregen, wordt nu een soort inhaalslag gemaakt, zegt Ligthart. 'En ook omdat de opkomst tijdens de eerste jaren dat de hpv-vaccinatie werd gegeven niet zo groot was, heeft de Gezondheidsraad geadviseerd nog één keer een grote campagne te starten, om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven de prik te halen.'
Jongens en mannen tussen de 19 en 27 jaar die het vaccin in het verleden niet kregen aangeboden, krijgen nu wel een uitnodiging om de prik te komen halen. Datzelfde geldt voor meisjes in die leeftijd die indertijd niet zijn gegaan of maar één prik hebben gehad. Om volledig beschermd te zijn, krijg je twee prikken.

Vaccinatie is nu nog gratis

De vaccinatie is gratis, maar volgens de GGD is het wel een 'eenmalige aanbieding'. Wie deze ronde niet meedoet, moet in de toekomst een eventuele spuit zelf betalen.
Om het halen van een vaccinatie zo makkelijk mogelijk te maken, begint de GGD Haaglanden deze maand met 'pop-up'-vaccinatieplekken in de Haagse Hogeschool, InHolland en de TU Delft. GGD Hollands Midden startte de vaccinatiecampagne maandag. Maar deze GGD heeft nog geen plannen om te gaan vaccineren op de Universiteit Leiden en in de Hogeschool.
Voorlopig prikt de GGD Haaglanden op 21 februari en 8 maart op de Haagse Hogeschool; 7 en 23 maart bij InHolland en op 9, 16 en 21 maart op de TU Delft. Als het nodig is, wordt er volgens een woordvoerder op meer dagen geprikt.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!