Weerstand tegen voorgenomen kap van bomen Nieuw Vredenoord: 'Bestaande natuur moeten we koesteren'

PvdD-raadslid Leonie Gerritsen bij Nieuw Vredenoord
PvdD-raadslid Leonie Gerritsen bij Nieuw Vredenoord © Omroep West
DEN HAAG - Het voornemen om honderden bomen bij Nieuw Vredenoord te kappen om ruimte te maken voor een sloot kan niet op enthousiasme rekenen van de Partij voor de Dieren. 'Den Haag slaat zo de plank volledig mis', vindt Leonie Gerritsen. Een petitie om de bomen te behouden is ruim 1.700 keer ondertekend.
De bomen dreigen gekapt te worden als gevolg van de Rotterdamsebaan. Door het asfalt wat daar ligt kan water niet de grond inzakken. Het plan is daarom om een sloot aan te leggen tussen de Vliet en het Molenvlietpark zodat water sneller uit de Vliet kan. 'Gek genoeg komt naast de sloot wéér een weg voor auto’s. De gemeente kiest ervoor het gebied nog meer te verharden. Den Haag slaat zo de plank volledig mis', zegt Gerritsen.
Ook omwonenden zijn niet enthousiast over de aangekondigde kap van de bomen, in de afgelopen jaren verdwenen er al meer bomen in de omgeving. 'Er is al veel water in het gebied. Nog meer natte oevers zijn niet zinnig. Juist het bos is nodig voor biodiversiteit', zegt Esther, voorzitter van de Vereniging Park Hoornwijck. Een petitie die oproept om geen vergunning te geven voor het kappen van de bomen is ruim 1.700 keer ondertekend.
De voorgenomen kap van de bomen heeft ook gevolgen voor de natuur, zo betoogt Gerritsen: 'Dit bos is speciaal, dieren kunnen hier nog schuilen in bomen en struiken. Bestaande natuur moeten we koesteren en niet harteloos kappen.' Ook in de provincie Zuid-Holland zijn niet alle partijen voorstander van het kappen van de bomen. GroenLinks en de PvdA pleiten voor een stop op grootschalige bomenkap.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!