'Geef Den Haag deze heren terug', advocaten eisen vrijspraak voor Richard de Mos en Rachid Guernaoui

Richard de Mos in de rechtbank
Richard de Mos in de rechtbank © ANP
DEN HAAG - 'Nieuw en onorthodox', noemen de advocaten van Richard de Mos en Rachid Guernaoui de methode van de voormalige wethouders. Maar corrupt en lid van een criminele organisatie? Dat zeker niet. Volgens de raadsmannen heeft het Openbaar Ministerie daarvoor ook geen enkel bewijs kunnen leveren. En dus eisten de advocaten dinsdag vrijspraak.
De advocaten van De Mos en Guernaoui, Peter Plasman en Jordi L'Homme, zeggen bijvoorbeeld dat er geen 'wettelijk en onweerlegbaar' bewijs is geleverd voor omkoping. In veel gevallen gaven donateurs niet rechtstreeks geld aan de partij. Ze betaalden bijvoorbeeld wel voor een website of een reclamespotje op televisie. Maar dat is geen rechtstreekse financiële gift aan een ambtenaar, betoogden ze. Als er al geld werd gestort, ging dat naar een rekening van de partij. Niet naar die van de politici.
Verder ging veel tijd en energie van de Rijksrecherche uit naar het volgen en afluisteren van de mannen. Dat leverde informatie over twee boottochten, het leveren van een hijskraan en een paar stalen van een houten vloer – die overigens nooit in z'n geheel werd gelegd – voor het huis van De Mos. 'Een absurde heksenjacht', aldus L'Homme. En betaalde Atilla Akyol voor een etentje met De Mos bij een restaurant? 'Dat gaat helemaal nergens over. Ze betaalden om en om.' Daarbij zou het OM ook niet hard hebben kunnen maken dat De Mos het gevoel had hij tegenprestaties had moeten leveren voor die donaties, een belangrijke voorwaarde volgens de advocaten.

Redenering gaat niet op

Het Openbaar Ministerie rekent de politici zwaar aan dat ze hard hebben gelopen voor een aantal ondernemers. Beter gezegd de ondernemers die de partij hebben gefinancierd. Maar die redenering gaat niet op, stellen de advocaten. De Mos was wethouder economische zaken. Het was juist goed dat hij ondernemers wilde helpen ondernemen. Hij zette zich voor veel meer ondernemers in, blijft hijzelf ook bezweren. Daarvoor wordt dinsdag nog een lijstje toegevoegd aan het dossier.
De advocaten gingen ook in op de veelbesproken beschuldiging van een 'criminele organisatie'. Het OM betoogde vorige week dat de verdachte politici en de ondernemers 'zeer planmatig' te werk gingen om Groep de Mos de grootste te maken, en hier macht en geld aan te verdienen. Toen sprak de officier van één organisatie, maar in het dossier wordt gehint om meerdere organisaties, zonder een duidelijke rolomschrijving. Volgens de advocaten kan het OM de beschuldiging ook niet voldoende toelichten, met als gevolg dat de verdachten 'volledig in het duister tasten' waarop dit is gebaseerd. Hierdoor kunnen De Mos en Guernaoui zich niet goed verdedigen, zegt Plasman. Hij verzoekt de rechter daarom om deze beschuldiging teniet te verklaren.

'Te groot eigenbelang bij OM'

Alle beschuldigingen hebben afgelopen drieënhalve jaar een zware wissel getrokken op de Haagse democratie, betoogt Plasman na het tonen van een korte samenvatting van de documentaire Napels aan de Noordzee. Door de druk die dit op de zaak legt heeft het OM 'een te groot eigenbelang bij de afloop van deze zaak gekregen', aldus Plasman. Dit heeft er volgens hem toe geleid dat het OM er tijdens het requisitoir met twee benen is ingegaan om De Mos en Guernaoui onderuit te halen. En dat terwijl de officier tijdens de voorbereidende zittingen nog tamelijk genuanceerd klonk, zegt de advocaat.
Daarnaast twijfelen de advocaten eraan of de zaak toch niet een politiek proces is. Zo is niet bekend of de anonieme bronnen die hebben bijgedragen aan de start van het onderzoek, misschien een politiek motief hebben. Ook ziet de verdediging een aanwijzing in het feit dat de Rijksrecherche binnenviel bij De Mos, vlak voor er een vernietigend rapport uitkwam over de rol van burgemeester Pauline Krikke bij de Scheveningse vonkenregen. Als zij vertrok zou De Mos waarnemend burgemeester kunnen worden. Plasman: 'Het staat niet vast, maar in redelijkheid kan aangenomen worden dat de invallen vlak voor het zekere vertrek van de burgemeester op dat naderend vertrek zijn afgestemd.'

Politiek gekleurde opmerkingen

Verder zouden in de toelichting van de aanklacht, vorige week, ook politiek gekleurde opmerkingen te vinden zijn. En worden daarin vooral getuigen opgevoerd die iets verklaren over politieke aspecten. Plasman merkt op dat dit haaks staat op een opmerking van het OM aan begin van het requisitoir, namelijk dat de zaak niet gaat over het politiek functioneren van Hart voor Den Haag. Volgens Plasman zou de 'wijze van politiek bedrijven door De Mos en Guernaoui op kwalijke wijze zijn gediskwalificeerd'.
De advocaten wijzen er ook nadrukkelijk op de dat de rechters niet alleen moeten kijken naar de dingen die wel in het dossier zitten, maar ook op de dingen die níet werden aangetroffen. Hart voor Den Haag kreeg donaties van enkele zeer vermogende mensen. De Mos en Guernaoui hadden volgens hun advocaten de kans om veel meer geld binnen te harken, ook voor zichzelf.

'Geef deze heren terug'

Plasman licht toe: 'Wethouders die corrupt zijn en de gelegenheid krijgen zichzelf te verrijken pakken die kans. Vooral wanneer zij – zoals het Openbaar Ministerie wil doen geloven – van omkoping hun beroep hebben gemaakt. In dit dossier is geen sprake van enige zelfverrijking ondanks wat losse flodders van het Openbaar Ministerie richting De Mos.'
Zonder dat bewijs van zelfverrijking, kan corruptie volgens Plasman eigenlijk niet worden bewezen. Een lang betoog eindigt zo met een korte samenvatting. 'Geef de stad Den Haag deze heren terug en veroordeel ze niet.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!