'Het krot van Kroatië' wordt na tien jaar opgeknapt: 'Het is een doorn in het oog'

© Loek Bos
DEN HAAG - Goed nieuws voor de bewoners in Duinoord, de ambassade van Kroatië krijgt eindelijk een opknapbeurt. Het monumentale pand aan de Groot Hertoginnelaan heeft ondanks protest van de buurt ruim tien jaar leeg gestaan. 'Het is verschrikkelijk, er zit geen verf meer op en de ornamenten zijn beschadigd,' zegt buurtbewoner Marcel Tielemans bij Bob Staat Op.
De oude Kroatische ambassade valt op door haar verweerde bronzen bord, afgebladderde verf, houtrot in de kozijnen en de ornamenten aan de buitenkant. Het pand kwam in 2013, na de val van Joegoslavië, in de handen van Kroatië en wordt sindsdien niet meer gebruikt. Het land heeft namelijk al een ambassade aan de Surinamestraat.
'Het pand is deels een twee-onder-een-kapwoning waarvan de buren alles op orde hebben en die hebben er veel last van dat het pand naast hun er zo bij staat', zegt Tielemans. Hij zet zich al jaren in tegen de verloedering en is de vertegenwoordiger van het actiecomité. Door de jaren heen hebben buurtbewoners meerdere oproepen gedaan en tegen de verloedering geprotesteerd. In augustus 2022 was er weer een demonstratie om de Kroaten in beweging te krijgen.
Eerder, in 2019, leek er nog een positieve verandering te komen toen het pand voor een miljoen euro te koop stond. Er leek zelfs een koper voor te zijn, maar tot frustratie van de buurtbewoners ging de koop uiteindelijk niet door.

Einde lijkt in zicht

Vorige week is er door vertegenwoordigers van de bewonersoverleg Duinoord en Tielemans, als vertegenwoordiger van het actiecomité, een bezoek gebracht aan de Kroatische ambassade die nu aan de Surinamestraat is gevestigd. Daar is toegezegd dat het pand opgeknapt gaat worden. De ambassade gaat nu een Europees aanbesteden uitschrijven.
'We moeten even afwachten tot we daadwerkelijk de steigers zien staan en de bouwvakkers aan het werk zien', aldus Tielemans. De buurtbewoners houden de vinger aan de pols en hopen er het beste van.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!