Den Haag is volgens dit onderzoek de fijnste stad ter wereld

© denhaag.com
DEN HAAG - In Den Haag is de kwaliteit van leven het beste in de wereld. De stad staat bovenaan in de wereldwijde 'Quality of life index'. Vorig jaar moest Den Haag alleen twee Australische steden voor zich dulden. Bij de index wordt gekeken naar de kwaliteit van leven in de stad door bijvoorbeeld de koopkracht, zorg en reistijd naar werk te vergelijken met andere steden.
Andere steden in de top vijf zijn achtereenvolgens Eindhoven, Wenen, Canberra en Zurich. Ten opzichte van die steden is de koopkracht van de Haagse inwoners groter, is volgens de index de zorg beter geregeld, is de stad iets veiliger te noemen en is de afstand naar werk het kortst. Wat betreft de huizenprijzen is de stad niet het goedkoopst, in Eindhoven (stad nummer twee) kun je voor minder geld een grotere woning kopen.
De prijs per vierkante meter voor een appartement in het centrum is in Eindhoven gemiddeld genomen namelijk 4312 euro, terwijl deze in Den Haag zo’n vijf procent hoger is. Buiten het centrum scheelt het een half procent in het nadeel van Den Haag. Wel liggen de woonprijzen in de Nederlandse steden een stuk lager dan in Wenen: daar betaal je gemiddeld bijna 8000 euro per vierkante meter voor je woning.

Supermarkt in Nederland 'goedkoper'

Kortom, alleen al voor de woningprijs zou je naar Den Haag kunnen verhuizen als Australiër, Oostenrijker of Zwitser. Wanneer het gaat om het levensonderhoud wordt het al snel nog interessanter. Ook met de hoge inflatie van het afgelopen jaar erbij gerekend. Kijk bijvoorbeeld naar de supermarktprijzen: In Den Haag krijg je een liter melk voor ongeveer één euro, in Australië betaal je al snel 1,58 euro voor een pak melk.
Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een kilo rijst, dat is gemiddeld genomen ook zo’n vijftig cent duurder in Australië. De boodschappen zijn ook in Wenen een stuk duurder: daar betaal je gemiddeld dertig cent meer voor een pak rijst of een liter melk.

Data verzameld

De organisatie die deze cijfers verzamelt, Numbeo, kan dit onderzoek terloops doen doordat mensen online zelf de prijzen bijhouden. Op basis daarvan kunnen zij weer statistische cijferdata creëren. Ze verzamelen data over voornamelijk de grotere steden in de wereld. In Nederland worden in onze regio cijfers bijgehouden van bijvoorbeeld Leiden, Delft, Gouda, Zoetermeer en Leidschendam.
Dat mensen het zelf online bijhouden, zorgt er overigens ook voor dat de cijfers met een korreltje zout genomen moeten worden. Het kan zijn dat sommige cijfers niet up-to-date zijn, maar het geeft wel een goede indicatie van hoe de levenskwaliteit is.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!