Zwerfafval, volle vuilnisbakken en hondenpoep: straatvegers staken drie dagen

Foto ter illustratie: Gera Kulik (Unsplash)
Foto ter illustratie: Gera Kulik (Unsplash)
DEN HAAG - Hondenpoep op straat, overvolle vuilnisbakken en zwerfafval. Het kan de komende dagen goed vies worden op straat, drie dagen lang staken de straatvegers en andere mensen van de Haagse Straatreiniging Organisatie. 'Alvast excuses aan iedereen', zegt Elahi in Bob Staat Op.
Honderden medewerkers leggen deze dagen het werk neer, omdat de onderhandelingen over een nieuwe cao niet willen vlotten. De vakbond wil een loonsverhoging van 12 procent, maar de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) komt volgens FNV niet verder dan gemiddeld vier procent bij een tweejarige cao.
De stakers gaan vanochtend naar het stadhuis om de wethouder een bezem te overhandigen. 'We willen laten merken dat we een betere cao willen voor alle ambtenaren.' Volgens de stakers moet het loon flink omhoog. 'De inflatie was hoog, maar de loonstijging erg laag. Ook gaat het derde WW-jaar eruit terwijl wij ook last hebben van onze inflatie.' Ook willen ze dat er een regeling komt dat het loon automatisch stijgt met de inflatie.
Wethouder Kavita Parbhudayal krijgt een bezem van de stakers | Eigen foto
Wethouder Kavita Parbhudayal krijgt een bezem van de stakers | Eigen foto

Stinkende cadeautjes

Daarom ruimen ze drie dagen de stad niet op. 'We laten wat stinkende cadeautjes achter. Je zal veel zwerfafval zien, afvalbakken zullen overstromen en de hondenpoep wordt niet opgeruimd.' Het zal dan ook best smerig kunnen worden op straat de komende dagen.
'Excuses aan iedereen', zegt Elahi alvast. 'Maar volgens de wet mogen we staken als de onderhandelingen vastlopen. En we doen het niet alleen voor onszelf maar ook voor alle ambtenaren.'

Helpen opruimen

Maar als er drie dagen niet opgeruimd wordt, betekent het dat de straatvegers donderdag extra hard moeten werken. Daarom vraagt Elahi aan inwoners om een beetje te helpen. 'Je kan een knijper en vuilniszak bij het buurtcentrum halen, ga dan vooral naar de arme wijken waar veel mensen wonen. En help dan ook een beetje mee.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!