Martin en zijn team redden twaalf levens in aardbevingsgebied: 'Daar ben ik trots op'

Martin Evers
Martin Evers © USAR
DEN HAAG - Een week lang werkte Martin Evers met zijn team keihard in het rampgebied Turkije/Syrië om mensen te redden. Martin is brandweercommandant in Haaglanden maar zit ook bij reddingsteam USAR. 'We hebben twaalf mensen gered, daar ben ik trots op', vertelt Martin vanuit Turkije.
Op de ochtend van de aardbeving werd Martin gebeld, 's avonds zat hij met zijn team in het vliegtuig naar het rampgebied. Zeven dagen hebben ze keihard gewerkt om mensen te redden. Nu zijn ze op een punt beland waarop de 'life saving fase' voorbij is, dat is de kans dat er nog levende slachtoffers worden gevonden. 'Er wordt nauwelijks nog iemand gevonden', zegt Martin.
Daarom vertrekken de reddingswerkers van USAR uit het gebied. 'Wij lopen nu in de weg voor de humanitaire operatie, waarbij mensen weer een dak boven hun hoofd moeten krijgen, een wc en schoon drinkwater.'

Tienduizenden daklozen

Het was een chaotische week in het rampgebied, vertelt Martin. 'Langzaam komt er iets meer organisatie. Ik zie op de snelweg nog grote konvooien met hulpgoederen die die kant op gaan.' En dat is hard nodig. 'Er zijn nog tienduizenden mensen dakloos. Dit gaat nog maanden en jaren duren voordat ze hier weer normaal kunnen wonen', verwacht hij.
Voor het reddingsteam is zo'n week fysieke en mentaal behoorlijk zwaar. 'De slecht nieuws gesprekken zijn een van de zwaarste dingen. We hebben meer van zulke gesprekken gevoerd dan levens gered.' En dat gaat je niet in de koude kleren zitten.

Dankbaar

Maar het team van Martin kreeg ook veel dankbaarheid terug van de mensen daar, ook bij de lastige gesprekken. 'En mensen deelden eten uit terwijl ze zelf bijna niks hadden. Dat is hartverwarmend. Ik hoop dat ik over een tijdje nog vol trots terugkijk op wat we gedaan hebben.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!