Bijna dertig mensen verhoord bij eerste raadsenquête over bouw cultuurpaleis Amare

Amare
Amare © Den Haag FM
DEN HAAG - Drie wethouders, zes oud-wethouders, drie voormalig burgemeesters, de huidige burgemeester, oud-topambtenaren en prominenten uit de culturele wereld: 28 mensen worden vanaf volgende week openbaar en onder ede verhoord om meer duidelijkheid te krijgen over hoe Amare tot stand kwam. En welke lessen er kunnen worden geleerd uit de bouw van dit uiteindelijk 223 miljoen euro kostende Haagse cultuurpaleis.
Maandag 20 februari beginnen de openbare verhoren van de enquêtecommissie van de Haagse gemeenteraad. Om 10.00 uur ’s morgens moet Marjolein de Jong verschijnen. Zij was van 2010 tot 2014 voor D66 wethouder cultuur in Den Haag. Donderdag 23 maart om 14.00 uur is het laatste verhoor, dan van burgemeester Jan van Zanen.
Tussendoor moeten alle hoofdrolspelers in het dossier langskomen. Van topambtenaren die achter de schermen aan het cultuurpaleis werkten, tot de wethouders die de plannen soms onder grote druk in de raad moesten verdedigen. Van de bestuurders van de culturele instellingen die er nu een plek hebben tot de directeuren van bouwbedrijf Volker Wessels dat Amare heeft gebouwd.

Voorgrond

De enquêtecommissie treedt daarmee zelf ook wat meer op de voorgrond. De leden ervan gaan de betrokkenen horen. Dat wil niet zeggen dat er op de achtergrond nog niets is gebeurd, zegt voorzitter van die commissie, raadslid Arjen Dubbelaar van Hart voor Den Haag. Want sinds mei vorig jaar zijn ze al bezig. Inmiddels heeft de commissie 30.000 pagina's aan officiële stukken van het college van burgemeester en wethouders ontvangen. Verder zijn al tachtig interviews gehouden en ook hebben besloten verhoren plaatsgehad. Met wie, dat is geheim.
Een raadsenquête is het zwaarste onderzoeksmiddel dat een gemeenteraad kan inzetten. Daarbij worden mensen onder ede gehoord. Hoewel andere gemeenten er al ervaring mee hebben opgedaan, besloot de gemeenteraad het ruim een jaar geleden voor het eerst in de geschiedenis ook in Den Haag in te zetten.

Veel duurder

Directe aanleiding was een rapport van de Rekenkamer Den Haag. Die constateerde niet alleen dat het project veel duurder was geworden dan begroot, maar ook dat de raad niet altijd goed en volledig was geïnformeerd. Verder stelden de onafhankelijke rekenmeesters van de gemeenteraad dat het college de kosten voor het project steeds lager voorstelden dan ze in werkelijkheid waren. Bovendien zou het college zelfs kosten buiten het zicht van de gemeenteraad hebben gehouden
Omdat de uitkomsten van dit onderzoek vervolgvragen opriepen, besloot de raad in november 2021 een enquête te houden. Dat onderzoek richt zich op de periode 2006 tot en met 2021. Het doel is om duidelijk te krijgen hoe het besluit om zo’n groot, duur nieuw cultuurpaleis te bouwen precies tot stand is gekomen. Wisten de gemeenteraadsleden waar ze voor tekenden? En kon die raad alles wat er gebeurde wel goed controleren? Daarnaast is Amare ook voor de gemeente een heel groot project. De raad wil leren of daar beter grip op is te krijgen.

Rond de zomer klaar

De bedoeling is dat de enquêtecommissie de bevindingen rond de zomer presenteert. De raadsleden worden in hun werk ondersteund door een gespecialiseerd bureau dat ook in andere gemeenten dit soort onderzoeken begeleidt. De enquête kost in totaal ongeveer 1,2 miljoen euro.
Precies vijftien jaar geleden ontstaan de eerste ideeën voor iets nieuws op het Haagse Spuiplein. De zalen van de culturele instellingen daar zijn flinke verouderd, is dan het idee. Er moet een nieuw gebouw komen voor in ieder geval het Residentie Orkest en het Nederlands Danstheater. Het idee voor het Spuiforum ontstaat. Een compleet nieuw cultuurpaleis in het centrum van de stad. Maar de plannen stuiten ook op weerstand. Te duur, te massaal, vinden sommige partijen in de raad. Daarom sneuvelt het plan in 2014. Een jaar later komt er een heel nieuw ontwerp. Amare, zoals het gaat heten, moet goedkoper worden en beter op het Spuiplein passen. In het najaar van 2021 wordt het geopend. Maar tijdens de bouw zijn er veel problemen en ook wordt het duurder dan gepland. Uiteindelijk wordt Amare niet voor de geplande 177 miljoen euro gebouwd, maar voor 223,3 miljoen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!