Acht activisten in beroep tegen gebiedsverbod A12: 'Forse inperking van de demonstratievrijheid'

Demonstratie 28 januari op de Utrechtsebaan
Demonstratie 28 januari op de Utrechtsebaan © Regio15
DEN HAAG - De acht klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) die een gebiedsverbod voor de A12 hebben gekregen van het Openbaar Ministerie (OM) staan vanmiddag voor de rechter. 'De gebiedsverboden komen neer op een forse inperking van de demonstratievrijheid', betoogt advocaat Willem Jebbink. De raadkamer behandelt het beroep in een besloten zitting.
Het achttal werd voorafgaande aan de klimaatdemonstratie van eind januari opgepakt omdat ze anderen hadden opgeroepen om mee te doen aan de actie waarbij de A12 in de buurt van de tijdelijke Tweede Kamer werd geblokkeerd. Volgens het OM maakten ze zich daarmee schuldig aan opruiing. Ze kregen het gebiedsverbod opgelegd waardoor ze 90 dagen niet op de Utrechtsebaan mochten komen. Een van hen was eind januari toch bij de actie.
Het beroep is aangespannen door de acht actievoerders die werden gearresteerd vanwege opruiing. Ze zeggen bij de volgende actie van XR, op zaterdag 11 maart, ook te willen demonstreren tegen subsidies aan de fossiele industrie. Dat willen ze opnieuw doen op de A12.

'Zorgelijke ontwikkeling'

Advocaat Jebbink: 'Dat recht is zo belangrijk dat alleen op grond van heel goede redenen inperking is toegestaan. Het gaat immers om een fundamenteel recht in onze democratie. Een beperking vooraf, zoals in dit geval, komt in wezen neer op het muilkorven van vreedzame demonstranten. Dat is in een rechtsstaat als de onze een zorgelijke ontwikkeling.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!