Luisteren en voelen, zo kunnen blinde en slechtziende kiezers stemmen in maart

© Den Haag FM
DEN HAAG - Zelfstandig stemmen wordt een uitdaging als je kandidatenlijst voor de komende Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen slecht of helemaal niet kan lezen. 'En dan kan je niet het goede rondje inkleuren', zegt Margreet Roemeling van Voorall in Bob Staat Op. Daarom zijn er op verschillende stemlokalen op 15 maart weer hulpmiddelen te vinden om zelfstandig te kunnen stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen. Om te ervaren hoe dat werkt wordt er komende vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur geoefend bij Koninklijke Visio in Den Haag.
Kunnen stemmen is een groot goed, vertelt Roemeling. Hoewel mensen daarbij kunnen worden geholpen door bijvoorbeeld een machtiging af te geven, een begeleider mee te nemen of bij het stembureau te vragen om hulp is het zelf kunnen stemmen belangrijk. 'Anders moet je vertellen op wie je stemt en dan verdwijnt het stemgeheim.' Daarom worden er speciale hulpmiddelen ingezet om zelfstandig te kunnen stemmen op 15 maart.
Vrijdagochtend wordt er bij de Koninklijke Visio aan de Bordewijklaan geoefend met het stemmen met hulpmiddelen. 'In het gebouw is een voelbare geleidelijn neergelegd om het stemlokaal te vinden. Daar wordt je ontvangen. Wat er speciaal is is dat daar een stemmal is, samen met een soundbox. Zo kan je de kandidatenlijst afluisteren.' Met hulp van de mal kan dan het corresponderende rondje rood gekleurd worden. 'Het is een voelbaar reliëf, je kan voelen waar jouw partij te vinden is en dan voel je het aantal rondjes om bij de juiste kandidaat te komen.' Er zijn die dag deskundigen aanwezig om uitleg te geven.
Het is niet voor het eerst dat er bij verkiezingen een dergelijk systeem gebruikt wordt. Ook bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart van 2022 had een aantal stemlokalen hulpmiddelen liggen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!