Luisteraars Den Haag FM en Radio West halen 2.543 euro op voor Giro555

Pim en Melle hoor je tussen 16.00 en 19.00 uur
Pim en Melle hoor je tussen 16.00 en 19.00 uur
DEN HAAG - Den Haag FM stond woensdag de hele dag in het teken van Giro555. Samen met Omroep West maakten we een radio-uitzending om zoveel mogelijk geld op te halen voor de slachtoffers in het aardbevingsgebied in Turkije en Syrië. Luisteraars haalden meer dan 2.500 euro op. Landelijk is er bijna 89 miljoen ingezameld met de actie.
Dit artikel kan je ook in het Turks lezen. Als je bovenaan dit artikel klikt op de wereldbol, dan kan je daar een andere taal kiezen. Als je vervolgens een ander artikel aanklikt, dan onthouden de site en app de door jou gekozen taal.

Bedankt voor jouw bijdrage!

Enorm veel dank, dankzij jouw bijdrage aan de actiedag hebben 2.543 euro kunnen bijdragen aan de actiedag van Giro555.
Op NPO1 is vanaf 20.30 uur het programma 'Help de slachtoffers van de aardbeving' te zien.

'Er geldt maar een doel: mensen helpen'

Minister Wopke Hoekstra (CDA) is vandaag in buurthuis Kleurrijk in Vrederust en spreekt er met buurtmoeders en jongerenwerkers. De minister noemt de verhalen hartverscheurend. 'Fantastisch dat mensen hier spullen inpakken en helpen', zegt hij in de uitzending.
'Wij hebben daar te maken met een oorlogssituatie', vertelt Hoekstra over de toestand in het getroffen Syrië. 'Door die situatie is de boel veel minder toegankelijk. De omvang van de ramp is in bepaalde delen van Syrië zelfs nog niet eens duidelijk.'
Het kabinet besloot aan het begin van de actiedag om om 10 miljoen euro bij te dragen. 'Er geldt hier maar een doel: mensen zoveel mogelijk helpen in deze situatie.'
© Den Haag FM

Bokser slaat tegenstander knock-out voor vaderland Turkije

Serkan Ozcaglayan won afgelopen zaterdag op spectaculaire wijze zijn wedstrijd op bokstoernooi Glory 83. Hij sloeg zijn tegenstander met nog een halve minuut op de klok knock-out. Een grote overwinning voor Ozcaglayan, die hij opdroeg aan de slachtoffers in Turkije en Syrië. 'Ik kreeg een soort extra kracht. Ik was achteraf heel emotioneel, ik heb ook mijn best gedaan om niet te huilen', vertelt de kickbokser aan Den Haag FM.
In de week voor zijn grote wedstrijd kreeg Ozcaglayan het vreselijke nieuws binnen over de natuurramp. 'Je moet gefocust blijven, maar dat was heel moeilijk. Ik heb zelf gelukkig geen familieleden verloren, maar vrienden van mij wel. Hun familie lag onder het puin en sommigen zijn ook overleden.' Ozcaglayan roept daarom iedereen op om te doneren, want 'elke euro telt'.

Hulp aan Syrië

Ibrahim was de afgelopen dagen druk bezig om vrachtwagens vol te laden om naar Syrië te sturen. 'Er is oorlog, hulp leveren is lastiger.' Toch besloten ze juist voor hen een inzameling te starten. 'We hebben het een dag voor Turkije gedaan en daarna voor Syrië.'
Emine: 'Ze zitten er nog steeds in oorlog. maar we zagen heel veel focus op Turkije en niet op Syrië. Des te belangrijker is het om de Syrische mensen te laten zien dat we ook hun willen helpen.'

Burgemeester: 'Initiatieven zijn hartverwarmend'

Burgemeester Jan van Zanen was dinsdagavond op bezoek bij Vadercentrum Adam in Laak om te praten over de aardbeving in Turkije en Syrië. 'Het was zeer aangrijpend. Hoe mensen daarover vertellen is hartverscheurend.'
Hij is trots dat er in Den Haag zoveel initiatieven zijn opgestart om spullen en geld in te zamelen voor de slachtoffers. 'Vanochtend was ik bij het Hobbemaplein, kinderen van basisschool 't Palet hadden 700 euro opgehaald. Daar word ik harstikke blij van', zegt hij.
Van Zanen gaat begin van de avond naar Hilversum, daar zit hij samen met andere bekende Nederlanders in het belpanel voor Giro555.

Herdenkingsbijeenkomst

In zalencentrum Opera wordt vrijdagavond een herdenking gehouden voor de slachtoffers van de aardbeving. 'Om in alle rust met elkaar te kunnen spreken, een moment van bezinning en verwerking', zegt Nur Icar van DENK.
Vlak na de aardbeving ging iedereen over op dingen regelen, zoals spullen en geld inzamelen. Maar er is nog geen rustmoment geweest. 'Er is al veel ingezameld, maar er is geen moment van bezinning.' Daarom wordt vrijdag om 18.30 uur de Opera een herdenkingsbijeenkomst georganiseerd.
Nur Icar
Nur Icar

Kinderen halen 300 euro op

Deze kinderen haalden al 300 euro op voor Giro555. Ze kochten eten en verkopen dat door voor het goede doel. Ze staan met een tafeltje in de Fahrenheitstraat in de Bomenbuurt.
© Den Haag FM

Tussenstand luisteraars Den Haag FM/Radio West

De show van Bob en Menno zit erop. Dat betekent ook een nieuwe tussenstand. Luisteraars hebben vandaag al 1788,10 cent gedoneerd aan Giro55 door een plaat aan te vragen. Wil je ook een nummer aanvragen? Bel naar de studio via 070 - 390 54 54 of mail je verzoekplaat aan giro555@omroepwest.nl o.v.v. aardbeving. Vermeld bij je verzoek je naam en telefoonnummer.
Tussen 14.00 en 16.00 uur hoor je Rob Kemperman en Marjolein Visser op Den Haag FM en Radio West. Verslaggever Lieuwe van Slooten gaat de regio door op zoek naar bijzondere acties.

Tussenstand: 41,9 miljoen euro

In totaal is er tot nu toe 41,9 miljoen euro binnengekomen bij Giro555. De samenwerkende hulporganisaties openden Giro555 vorig week dinsdag.
In Beeld & Geluid in Hilversum is om 05.55 uur de nationale actiedag van Giro555 voor de getroffenen van de aardbevingen begonnen. Meer dan 170 bekende Nederlanders, vertegenwoordigers uit de Turkse en Syrische gemeenschap en religieuze leiders helpen mee in het belpanel of op sociale media.

Dansen bij ROC Mondriaan

Bij ROC Mondriaan wordt vandaag gedanst om geld op te halen voor Giro555. Er kan in ruil voor een donatie een plaat aangevraagd worden. 'Dat gaat van twee euro, tot hogere bedragen.' Docent Koen den Ouden besloot een dj naar het ROC te halen om op verzoek te draaien en zo de actie te steunen.
Op ROC Mondriaan kwam voor een aantal leerlingen de ramp dicht bij. 'We hebben best wat studenten met familie in het getroffen gebied. Dat wordt besproken in de klas. Voor die jongeren is dat best dramatisch.'
© Den Haag FM

Tussenstand

De actiedag van Den Haag FM en Omroep West heeft inmiddels 1572,00 euro opgeleverd. Dankjewel. Je kan nog steeds een plaat aanvragen!

'Je biedt een schouder. Ik denk dat mensen dat nodig hebben'

De burgemeester Leidschendam-Voorburg, Jules Bijl, ging langs bij mensen in zijn gemeente die getroffen zijn door de aardbeving omdat ze banden hebben met de mensen in Turkije en Syrië. 'Je biedt een schouder. Ik denk dat mensen dat nodig hebben. Dat is belangrijk', vertelt Bijl. 'Het zijn verhalen die leiden naar het gebied, er zit familie en mensen zijn bezittingen kwijtgeraakt. Het is heel schrijnend. Mensen zijn heel emotioneel en dat doet je wat.'
De gemeente heeft besloten in actie te komen voor de mensen in Leidschendam-Voorburg die betrokken zijn bij slachtoffers van de aardbevingen. Zeynep H. Killi is een van de mensen die in actie is gekomen. 'De schoonouders van mijn broer hebben 40 mensen verloren', vertelt ze in de uitzending.
Ze wil weeskinderen en ouderen die zonder familie zijn overgebleven helpen met het bouwen van huizen voor hen. Om haar initiatief op gang te helpen heeft de gemeente Leidschendam-Voorburg 10.000 euro aan haar gedoneerd. Ook is ze blij met de landelijke steun: 'Ik ben trots op mijn tweede land'.
© Den Haag FM

Benefietwedstrijd bij BMT

Voetbalvereniging BMT is al de hele week druk met het inzamelen van spullen voor Turkije en Syrië. Aanstaande zondag organiseren ze een benefietwedstrijd tussen bekende oud-voetballers en YouTubers om geld op te halen. Er worden ook shirts van Eredivisieclubs verzameld om te veilen. ADO heeft al een gesigneerd shirt gedoneerd.
Oud ADO-speler Ekrem Kahya is nu trainer bij HBS en druk bezig met de benefietwedstrijd. Hij heeft zelf ook familie in het rampgebied. 'Mijn zwager zit daar, die is zijn zus, neefjes en nichtjes kwijtgeraakt. Aan zijn verhalen kan je afleiden dat de ellende heel groot is. Het is heel onwerkelijk.'
De wedstrijd begint om 14.30 uur, mensen zijn vanaf 10.00 uur welkom bij de club in Moerwijk. Kaarten worden verkocht via sociale media en aan de deur. Later deze week wordt er meer bekend over de benefietwedstrijd bij BMT. Zodra er meer duidelijk is melden wij dat op denhaagfm.nl en onze app.

Donatiebus op de Haagse Markt

Op de Haagse Markt staat tot 13.00 uur de collectebus van Giro555. Je kan er meteen geld doneren, bijvoorbeeld met een QR-code. 'Dat werkt snel en makkelijk', zegt een van de collectanten.
Ook Atalay Celenk staat op de Haagse Markt. De ramp in Turkije en Syrië leeft er erg. 'Hier wonenn veel mensen van Turkse komaf die uit het gebied komen of er kennissen hebben. Iedereen heeft de afschuwelijke beelden gezien en mensen begrijpen waarom we hier staan. Het is echt een steunbetuiging.'
Atalay Celenk
Atalay Celenk

Cemil gaat naar Turkije om te helpen

Cemil Yilmaz woont en werkt een deel van het jaar in Turkije. Hij heeft er veel familie en vrienden die zijn getroffen door de allesverwoestende aardbeving. Hij besloot een inzamelingsactie te houden en vertrekt vrijdag zelf naar Turkije om te helpen.
'We hebben al zo'n 20.000 euro binnen geharkt. Een deel van het geld gaan we spenderen aan een goed doel in Turkije en een deel aan een stichting in Syrië, daar kunnen we helaas niet naar toe want het is niet veilig.'
Cemil Yilmaz
Cemil Yilmaz
Cemil is van plan een of twee maanden te blijven. Hij kan zich lastig voorbereiden op wat hij gaat aantreffen. Vrienden van hem zijn al die kant op geweest. 'Die zijn echt aangedaan teruggekomen. Het is een totaal andere wereld, de geur is niet te harden.'

Luisteraars ochtendshow doneren 750 euro

De ochtendshow van deze actiedag zit erop. Tjeerd Spoor en Jorinda Teeuwen geven het stokje door aan Patrick van Houten en Rosalyn van der Dussen (10.00 -12.00 uur). Inmiddels hebben luisteraars totaal al 750 euro gedoneerd aan Giro555 door een plaat aan te vragen.
Rosalyn van der Dussen en Patrick van Houten
Rosalyn van der Dussen en Patrick van Houten

20 vrachtwagens spullen van Transvaal naar Turkije

Meteen nadat het nieuws over de aardbeving zette Tahsin Çetinkaya van de Turks-Islamitische Culturele Stichting in Transvaal een actie op touw. 'We moeten iets doen', zei hij. De stichting had al ervaring met inzamelingen voor gehandicapten in Turkije en ze hadden nog wat spullen liggen.
Tahsin Çetinkaya
Tahsin Çetinkaya
Ook deden ze een oproep op sociale media. En toen ging het hard: 'Er kwamen honderden mensen. Het werd een verkeerschaos rond Transvaal. De politie van De Heemstraat stond ons gelukkig bij.' En voetbalclub BMT opende de deuren om te helpen. Er zijn meer dan twintig vrachtwagens die kant op gegaan.
Binnen tweeënhalve dag zijn er dertien vrachtwagens ingeladen en inmiddels zijn er zeven aangekomen en uitgeladen. 'Wij zijn onwijs trots', zegt Çetinkaya.

Goldband treedt op tijdens benefiet

Kabinet stort 10 miljoen

Koning en burgemeester bezoeken Vadercentrum Laak

Koning Willem-Alexander en burgemeester Jan van Zanen gingen woensdag op verrassingsbezoek in het Vadercentrum in Laak. 'Ze hebben geluisterd naar intens verdrietige verhalen. Het was hartverwarmend. Mensen hebben dit buitengewoon gewaardeerd', vertelt dominee Martin Mandee.
© ANP
Tijdens het bezoek worden er schrijnende verhalen verteld. 'Een jong stel vertelde dat ze nog steeds geen contact hebben met 50 familieleden, in een dorp dat niet meer bestaat. Een Syrische mevrouw viel huilend in mijn armen dat haar kleinkind is overleden. Dat hakt erin', zegt Mandee.
De dominee probeert vooral naar mensen te luisteren en ze aandacht te geven. 'In het Vadercentrum, waar veel culturen samenkomen is het mooi dat ze elkaar allemaal steunen.'

Tussenstand Giro555

In totaal is er tot nu toe 28,626.928,80 euro binnengekomen bij Giro555. De samenwerkende hulporganisaties openden Giro555 vorig week dinsdag. De laatst gemelde tussenstand van Giro555 was van maandag, toen was er bijna 25 miljoen euro binnen.
In Beeld & Geluid in Hilversum is om 05.55 uur de nationale actiedag van Giro555 voor de getroffenen van de aardbevingen begonnen. Meer dan 170 bekende Nederlanders, vertegenwoordigers uit de Turkse en Syrische gemeenschap en religieuze leiders helpen mee in het belpanel of op sociale media.
Rond 13.30 uur wordt de volgende voorlopige tussenstand van Giro555 bekendgemaakt en om 20.30 uur begint de live-uitzending op NPO1 met Chantal Janzen, Jeroen Pauw, Eva Jinek en Fidan Ekiz. Rond 22.15 uur wordt de voorlopige eindstand van Giro555 bekendgemaakt.

Radioprogrammering

Den Haag FM maakt samen met Radio West de hele dag radio voor Giro55. Daarom is de programmering op onze zender iets aangepast.
  • 6.00 - 10.00 uur: Tjeerd Spoor en Jorinda Teeuwen
  • 10.00 - 12.00 uur: Patrick van Houten en Rosalyn van der Dussen
  • 12.00 - 14.00 uur: Menno Tamming en Bob Brinkman
  • 14.00 - 16.00 uur: Marjolein Visser en Rob Kemperman
  • 16.00 - 19.00 uur: Melle Tuik en Pim Markering

Voetbalvereniging BMT zamelde spullen in

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!