Doodsteken snackbareigenaar Wei is mogelijk gefilmd, politie zoekt videobeelden en het mes

Condoleanceregister
Condoleanceregister © Richard Mulder
DEN HAAG - De politie is nog op zoek naar het mes waarmee de 39-jarige snackbareigenaar Wei Chen uit Den Haag is neergestoken. Ook zou er mogelijk een filmpje zijn gemaakt van het steekincident dat de man het leven kostte en zou er kort daarvoor al een woordenwisseling met twee verdachten zijn geweest. Het rechercheteam vraagt mensen zich te melden als ze het filmpje of andere informatie hebben. Twee meisjes van 15 en 17 jaar en een 17-jarige jongen zitten nog altijd vast als verdachte.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 14 februari.
De eigenaar van cafetaria Houtwijk en zijn 41-jarige vrouw werden op vrijdagavond 27 januari rond 21.00 uur op het Doctor H. E. van Geldererf in de wijk Houtwijk mishandeld. Wei Chen is daarbij ook gestoken en overleed in het ziekenhuis. Zijn vrouw is geschopt en geslagen en heeft voor haar ogen moeten zien hoe haar man ernstig is toegetakeld.
De dodelijke steekpartij zorgde voor veel verdriet in de wijk, waar Wei bekend stond als een vriendelijke, hardwerkende man. Buurtbewoners legden bloemen bij zijn cafetaria aan de Gerrit van der Veenlaan en honderden mensen liepen een week later mee in een stille tocht. 'Zijn vrouw en hun twee kinderen hebben het heel zwaar', zegt een politiewoordvoerder. 'Ze praten veel over hem en alles doet hen aan hem denken. Met name het besef dat hij er echt niet meer is, komt heel hard bij hen binnen.'
Eigen foto
Eigen foto

Drie tieners opgepakt

Hoewel er de volgende ochtend al drie tieners zijn aangehouden, is de politie nog volop bezig met het onderzoek en zijn er nog een aantal vragen. Zo is het mes waarmee de 39-jarige man is gestoken nog niet gevonden. De verdachten hadden dat niet meer toen ze werden gearresteerd.
'Ergens in de uren na het steekincident moeten ze dat hebben kwijtgemaakt', aldus de politie. 'Het kan zijn dat ze het aan iemand hebben gegeven of weggegooid, bijvoorbeeld in de bosjes of het water.' Wie informatie heeft waar het mes nu is of heeft gezien dat het ergens is achtergelaten, wordt gevraagd zich te melden.

Confrontatie bij Albert Heijn

Het slachtoffer en zijn vrouw liepen die vrijdagavond rond 21.00 uur naar huis vanaf Cafetaria Houtwijk. Op de parkeerplaats achter de nabijgelegen Albert Heijn is er tijdens die wandeling al een confrontatie geweest tussen hen en de twee later aangehouden meisjes. 'Voor zover we nu weten was dat een woordenwisseling. Zo'n 160 meter verderop is dat uiteindelijk geëindigd in het steekincident', zegt de woordvoerder.
De politie heeft nog een aantal vragen over het incident bij Albert Heijn: kwamen ze elkaar daar toevallig tegen, liepen ze al eerder bij elkaar in de buurt, hoe zijn ze gelopen naar de plek waar het mis ging, en is er onderweg nog iets gezegd?
De politie heeft foto's van de kleding van twee verdachten. De recherche hoopt dat getuigen iets herinneren door de kleding.

Filmpje gemaakt

'We horen uit meerdere hoeken geruchten dat er een filmpje is gemaakt, waarop te zien is dat het slachtoffer wordt gestoken. Dat zou maar een paar seconden zijn, maar iedere seconde kan van waarde zijn voor ons onderzoek', zegt de woordvoerder. Ze doet daarom een oproep: 'Als je die video hebt, ook al heb je hem niet zelf gemaakt, deel die met ons.'
Het Team Criminele Inlichtingen van politie heeft een speciaal WhatsApp-nummer waar beeldmateriaal naartoe kan worden gestuurd: 06-57876279. En via dit tipformulier kan beeld worden geüpload naar de politie.

Eerder gedoe rond de snackbar

Daarnaast is de politie nog op zoek naar mensen die iets van de mishandeling en het steken zelf hebben gezien, of die weten wat de verdachten tussen het steekincident en hun aanhouding hebben gedaan. 'Het is belangrijk dat mensen in hun eigen woorden vertellen wat ze hebben gezien of gehoord. Mensen moeten niet denken dat wij het al weten of dat iemand anders het al verteld heeft.'
'Elke tip over die avond is welkom, net als over eventueel eerder gedoe rondom de cafetaria en jongeren uit de buurt. We hebben de verhalen uit de media ook gelezen, maar willen van mensen zelf horen wat ze daarvan weten', besluit de woordvoerder.
Heeft u informatie?
Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Bel het Team Criminele Inlichtingen: 088-9645044
Of vul een digitaal tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!