Motorrijder Kevin gaat vijf uur racen voor Hartstichting: 'Mijn hart gaat in mijn keel kloppen'

Eigen foto
Eigen foto
DEN HAAG - Geboren hartpatiënt en motorrijder Kevin Schoemaker doet mee aan de vijf uur durende endurance motor race op Assen om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de Hartstichting. Vorig jaar deed hij ook mee maar kwam toen niet verder dan het derde rondje. 'Je hebt echt het gevoel dat de grond onder je vandaan zakt', vertelt hij bij Haags Bakkie.
Op jonge leeftijd was Kevin Schoemaker al gek op motoren en hij had al snel een duidelijke voorkeur voor het merk Ducati. Maar zoals bij veel jonge motorrijders begon zijn liefde voor racen toen hij met zijn straatmotor voor het eerst op het circuit stond. Toen bleek dat zijn motorfiets niet goed genoeg was voor het circuit was de beslissing snel gemaakt om deze te vervangen door een circuit motor.
Inmiddels rijdt hij zelf voor het Ducati Verduyn raceteam en doet hij komende zomer mee aan de vijf uur durende race op Assen. Kevin is geboren hartpatiënt en wil zijn verhaal inzetten om te inspireren, te motiveren en om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor de Hartstichting. Het is niet de eerste keer dat hij voor de Hartstichting aan deze race deelneemt maar het zou wel de eerste keer kunnen zijn dat hij de race afmaakt.

Motorblok ontploft

Er leek geen vuiltje in de lucht toen Kevin in 2022 aan het startblok stond. De actie liep ontzettend goed en er was veel geld opgehaald. Er waren jonge hartpatiënten voor hem naar Assen gekomen die een rondleiding kregen en op de motoren mochten zitten. Ook waren er t-shirts van het team gemaakt. 'Dat was het hoogtepunt van vorig jaar. Het dieptepunt was de race zelf.'
Toen Kevin in het derde rondje zat en op een snelheid van bijna 200 kilometer per uur reed ontplofte zijn motorblok. 'Je hebt ineens geen vermogen meer en je voeten worden warm omdat de olie uit het blok springt.' Hij zag een grote wolk rook ontstaan en reed de motor snel het gras op waar hij geblust kon worden. Daarmee eindigde voor hem een race die vijf uur had moeten duren.
Eigen foto
Eigen foto

Geboren hartpatiënt

Al zijn hele leven heeft Kevin last van hartproblemen. Hij is er inmiddels drie keer voor geopereerd en de eerste operatie vond plaats toen hij twee jaar oud was. Op zijn tiende heeft hij een grote operatie gehad waarbij een donorklep werd geplaatst en op zijn achttiende lag hij nog eens op de operatietafel. 'Alles gaat goed hoor. Er zit nog wel een operatie aan te komen maar dat is als het ware gewoon onderhoud.'
Ondanks zijn hartproblemen kan hij gewoon sporten. 'Alleen krachttrainingen zoals gewichtheffen wordt afgeraden maar als ik een marathon zou willen lopen dan zou dat kunnen.' Voor sommigen is hij zelfs een inspiratie geworden. 'Ik wordt wel eens gebeld door vaders die met een brok in hun keel vertellen dat hun kind hetzelfde heeft en dat ze mij met de actie willen helpen.'

Kracht

Hij is onwijs blij met de steun maar dat het over hem gaat vind Kevin maar onwennig. ‘Zelf vind ik het heel normaal, iedereen heeft wel iets. Als tiener dacht ik wel eens waarom ben ik anders dan anderen maar nu zie ik het als kracht’. Nu hoopt hij het vooral in te kunnen zetten om iets voor andere mensen te betekenen.
Voor de race op 12 juni is Kevin niet zenuwachtig. 'Ik weet zeker dat mijn hart in mijn keel gaat kloppen als ik daar sta maar ik heb er vooral heel veel zin in.' Mensen die de actie willen steunen kunnen dit doen op Kevins actiepagina van de Hartstichting. Al het gedoneerde geld gaat naar het goede doel en wordt ingezet voor onderzoek.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!