Uittips Den Haag: Jubileumjaar Escher, valentijnsquiz en de voorloper van Johannes Vermeer

Impressie van tentoonstelling
Impressie van tentoonstelling © Kunstmuseum
DEN HAAG - Februari is alweer op de helft en de voorjaarsvakantie komt steeds dichterbij. Maar ook nu is er al genoeg te doen: van een valentijnspubquiz tot het Escher jubileumjaar. We hebben de leukste uittips op een rij gezet.

Jubileumjaar Escher

Het is dit jaar 125 jaar geleden dat Maurits Cornelis Escher werd geboren. Dat wordt gevierd: Escher in Het Paleis en Kunstmuseum Den Haag vormen het centrum van dit bijzondere jubileumjaar. In beide musea zullen vier grote tentoonstellingen te zien zijn.
Impressie van 'Escher - Andere Wereld'
Impressie van 'Escher - Andere Wereld' © Kunstmuseum
Dit weekend starten twee van die tentoonstellingen. Vanaf 18 februari hangt in Escher in Het Paleis de tentoonstelling 'De ontdekking van Escher: Samuel Jessurun de Mesquita'. In het Kunstmuseum opent dit weekend 'Escher - Andere Wereld'. Daarin worden werken van Escher gecombineerd met spectaculaire installaties van het Belgische kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh.
Ook zijn er dit weekend meerdere lezingen, en kun je zelf aan de slag gaan. Combitickets voor beide musea koop je hier.

Vrel, voorloper van Vermeer

Het Straatje van Johannes Vermeer, wie kent het niet? Maar dit soort taferelen maakte schilder Jacobus Vrel al vóór Vermeer dat deed. Zijn werk staat centraal in een nieuwe tentoonstelling in het Mauritshuis.
Aan de hand van 13 schilderijen uit binnen- en buitenland gaan bezoekers op ontdekkingstocht en leren zij Jacobus Vrel kennen via zijn werken. Uit het Kunsthistorisches Museum in Wenen komen twee bijzondere schilderijen naar Den Haag, waaronder Vrouw bij een venster (1654), het enige gedateerde werk van Vrel.
De tentoonstelling 'Vrel, voorloper van Vermeer' is vanaf vandaag tot en met 29 mei te zien. Tickets koop je op de site van het Mauritshuis.

Pubquiz Valentijnseditie

Valentijnsdag is misschien achter de rug, maar in O'Casey's gaat het dit weekend nog even door. Je kunt 17 februari in de Irish pub meedoen aan de Stoute Pubquiz Valentijnseditie. In teams van 1 tot 6 personen beantwoord je vanaf 20.00 uur allerlei vragen in thema.
Op het moment van schrijven zijn er nog tickets beschikbaar. Voor 12,50 euro per persoon kun je meedoen: daarbij zit een cadeautje inbegrepen.

Vintage Notes: wijnproeverij en concert

Liefhebbers van muziek en wijn kunnen hun hart ophalen dit weekend bij het evenement 'Vintage Notes'. Dit is een concert van Franse barokmuziek in combinatie met een Franse wijnproeverij. Het concert vindt plaats in de Waalse Kerk, op zaterdag 18 februari.
De wijntesten tijdens zo'n concert zouden een gelegenheid bieden om een ??verscheidenheid aan Franse wijnen te proberen en meer te weten te komen over hun geschiedenis en productiemethoden. Het zou de aanwezigen in staat stellen om te proeven van het beste dat Frankrijk te bieden heeft, en misschien wel om enkele nieuwe favorieten te ontdekken.
Tickets zijn op het moment van schrijven nog beschikbaar.

Shakespeares Coriolanus in HNT

In Coriolanus beschrijft Shakespeare vlijmscherp de werking van de politiek: hoe machtsgroepen opereren en retoriek werkt. Ook legt hij de wispelturigheid van de publieke opinie bloot: we zien hoe het volk Coriolanus verafschuwt, dan weer toejuicht, om haar enkele scènes later te verbannen.
Bovenal laat Coriolanus zien wat er in een samenleving gebeurt als verstand en gemeenschappelijk belang niet langer leidend zijn, maar emotie en opportunisme de boventoon voeren.
Wanneer generaal Coriolanus (Yela de Koning) als winnaar terugkeert uit de oorlog, juicht het volk haar toe. En dat terwijl ze haar vóór de oorlog nog haatten.Gesteund door machtige vrienden stelt Coriolanus zich verkiesbaar voor het hoogste politieke ambt. Niets lijkt haar benoeming in de weg te staan, maar dan hitsen haar politieke vijanden het volk op. Wanneer de burgers kwaad het Capitool bestormen, moet Coriolanus vluchten. Uit wraak sluit zij zich aan bij de verslagen vijand: zij zal de stad waarvoor zij haar leven zo vaak waagde alsnog vernietigen.
De voorstelling is vanaf 16 februari te zien in de Koninklijke Schouwburg. Meer info en tickets vind je op de site van HNT.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!