Rosa en Marjolein willen dat we meer gaan lezen: 'Voor veel mensen blijkt lezen heel moeilijk'

Rosa Rupert en Marjolein Kool in de bibliotheek van het ROC Mondriaan.
Rosa Rupert en Marjolein Kool in de bibliotheek van het ROC Mondriaan. © Dion Kerkhoven.
DEN HAAG - Het initiatief Heel Den Haag Leest, waarbij verschillende basisscholen, bibliotheken, boekhandels, stichtingen, hogescholen en musea bij elkaar komen om te bespreken hoe ze het leesplezier kunnen bevorderen en samen ludieke acties organiseren, heeft vandaag zijn eerste 'leesconferentie'. De initiatiefnemers, Rosa Rupert en Marjolein Kool, willen 'mensen niet alleen enthousiast maken over lezen', maar ze ook 'enthousiast maken over taal en verhaal'.
Rupert is docent Nederlands aan het ROC Mondriaan en merkte dat haar leerlingen steeds minder lezen en het lezen ook steeds spannender gingen vinden. Ze nam toen zelf een aantal boeken mee en merkte dat haar leerlingen het echt leuk vonden om te lezen.
Kort daarna is de docent Nederlands een eigen bibliotheek begonnen op het ROC en sindsdien merkt ze dat er steeds meer van haar leerlingen lezen. 'Als je als docent de weerstand overwint, dan ontdekken studenten dat het lezen echt heel leuk is.'

Moeilijk

Uit cijfers van een onderzoek gedaan in opdracht van de gemeente blijkt ook dat 24 procent van Den Haag moeite heeft met lezen en schrijven. 'Voor veel mensen in Den Haag blijkt het lezen ook heel moeilijk', vertelt de initiatiefneemster in Bob Staat Op. 'Den Haag heeft het grootste percentage laaggeletterden in Nederland. In sommige wijken is zelfs meer dan de helft laaggeletterd.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!