Zuiderpark blaast 100 kaarsjes uit: 'Eerste volkspark van Nederland'

Openluchtzwembad Zuiderpark in 1967
Openluchtzwembad Zuiderpark in 1967 © Haags Gemeentearchief
DEN HAAG - Het Zuiderpark blaast dit jaar 100 kaarsjes uit. Om het eerste volkspark van Nederland in het zonnetje te zetten, is vanaf maandag een tentoonstelling te zien in het Atrium van het stadhuis. 'Het Zuiderpark heeft een rijke geschiedenis en grappige en onverwachte hoekjes en plekken', vertelt Wendy Louw van het Gemeentearchief in Bob Staat Op.
De bouw van het Zuiderpark heeft een wat langere aanloop, de eerste plannen worden namelijk in 1908 gepresenteerd door architect H.P. Berlage. 'Hij weet dat er wijken gaan komen richting Zuidwest en bedenkt dat daar een volkspark - voor iedereen - bij moet komen. Een fijn park dat makkelijk toegankelijk is', vertelt Louw.
Maar dertien jaar later wordt er pas een nieuw ontwerp gepresenteerd en op 5 maart 1923 volgt er dan eindelijk goedkeuring van de gemeenteraad voor het definitieve ontwerp. En dat was toen in de plannen al net zo groot als we het park nu kennen.

Voor en door de mensen

'Het was groot gepland', weet Louw. 'Er moest een grote sportvoorziening en openluchtzwembad komen. Het is het eerste volkspark van Nederland. Niet alleen om de mensen, maar ook omdat het gebouwd is door werkverschaffingsprojecten. Werklozen werden daar aan het werk gezet. Voor en door Hagenezen en Hagenaars.'
Louw heeft zoals velen haar eigen herinneringen aan het park. 'Mijn opa woonde er om de hoek dus als kind ben ik er vaak geweest. Er waren veel speeltuinen, speelweides, je kon er rennen en vliegen en je gang gaan', zegt ze in Bob Staat Op. 'Het Zuiderpark heeft een rijke geschiedenis en grappige en onverwachte hoekjes en plekken waarvan ik zelf niet wist dat die er zijn.'

Thematuinen

Een voorbeeld daarvan zijn thematuinen. 'Die zijn er veel', vertelt Louw. 'Er is tijdens de Tweede Wereldoorlog een bijzondere kruidentuin aangelegd, voor als er te weinig ingrediënten voor medicijnen zouden zijn. Die tuin bestaat nog steeds. En er was een blindentuin, die is inmiddels opgedoekt. Daar hadden ze sterk ruikende planten en kruiden met braillebordjes neergezet.'
De tentoonstelling '100 jaar Zuiderpark' is vanaf 20 februari in het Atrium te vinden bij de ingang van de studiezaal van het Haags Gemeentearchief, tijdens de openingstijden van het Atrium. De toegang is gratis.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!