40 miljoen euro beschikbaar om Den Haag Zuidwest leefbaarder te maken

De mengelmoestuin
De mengelmoestuin © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Er komt de komende vier jaar 40 miljoen euro beschikbaar om de brede welvaart in Den Haag Zuidwest te verbeteren. 18 miljoen euro daarvan komt van het rijk, de rest wordt aangevuld door de gemeente Den Haag en andere partners. Dit is de tweede zogenoemde 'regiodeal' om de problemen in Zuidwest aan te pakken.
Armoede, sociaal isolement en gebrek aan kansen; dat moet worden aangepakt met de financiële impuls. Er wordt vooral geïnvesteerd in sociale verbinding en de aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt.
Dit is de tweede 'regiodeal', waarbij het rijk, de gemeente en andere partners samenwerken om de welvaart in de wijken Bouwlust, Vrederust, Morgenstond en Moerwijk te verbeteren. De eerste deal werd in 2019 gesloten en loopt dit jaar af. Deze nieuwe deal loopt tot 2027.

Nieuwe plannen waarmaken

Martijn Balster, wethouder Volkshuisvesting, Welzijn en Zuidwest, ziet genoeg kansen om met het bedrag een deel van de ambities te realiseren.
'Dit is een erkenning voor onze bewoners, hun activiteiten en onze aanpak. Onze aanvraag is niet volledig toegekend en er is in de toekomst echt meer nodig, maar met dit bedrag kunnen we een behoorlijk deel van onze plannen waarmaken', aldus Balster. 'We zetten in ieder geval in op ontmoetingsplekken. Ook investeren we in een betere aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt, om zo te bouwen aan perspectief op bestaanszekerheid, met name voor de jeugd.'

Sociale verbinding

De afgelopen vier jaar zijn meerdere activiteiten opgezet, zoals de Mengelmoestuin en de Participatiekeuken. Deze moeten de sociale verbinding tussen bewoners stimuleren.
Ook zijn projecten gestart waarbij mensen nieuwe vaardigheden leren, en zijn er diverse buurtkamers geopend. Het uiteindelijke doel is om van Zuidwest een gebied te maken waar je prettig kan wonen, werken en leven.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!