Terrasje pakken of taal leren: wie wil Oekraïense vluchtelingen wegwijs maken in Den Haag?

Poffertjes eten in Madurodam
Poffertjes eten in Madurodam © Samen Hier
DEN HAAG - Het is dit weekend een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Miljoenen mensen sloegen op de vlucht. Een jaar later lijkt het eind van de oorlog nog lang niet in zicht. Om Oekraïners die in Den Haag zijn komen wonen wegwijs te maken, zoekt organisatie Justice and Peace Haagse inwoners.
'We koppelen mensen aan nieuwkomers om een jaar kennis te delen. We zoeken vooral mensen die het leuk vinden om tijd door te brengen met Oekraïense mensen en de stad te laten zien. Ze krijgen de tijd om elkaar te leren kennen en een band op te bouwen', zegt Kirsten de Mik.
Eerder werd er al met andere nieuwkomers hetzelfde project gedaan, zoals mensen uit Syrië of Eritrea. Je moet denken aan leuke uitjes, zoals een hapje eten of een terrasje pakken. 'Zo kwamen bijvoorbeeld jonge moeders samen. Maar het gaat ook over leuke restaurants of mensen die graag Nederlands willen leren.'

Welkom

De organisatie krijg leuke reacties van nieuwkomers. 'Ze vinden het fijn om iemand in de stad te hebben met een netwerk, voor als je werk zoekt. Het is ontzettend fijn als je in een nieuw land bent en je welkom bent.'
Bij Oekraïners is steeds meer behoefte aan contact. Vluchtelingen die hier nu bijna een jaar zijn, kunnen voorlopig niet terug naar huis en proberen hier een leven op te bouwen. 'Omdat de oorlog langer duurt dan gehoopt en nog veel langer kan duren', zegt Kirsten in Bob Staat Op.

Leren van andere culturen

De Nederlanders die meedoen aan het project vinden het ook leuk. 'We krijgen veel positieve en blije reacties. Je leert zoveel over je eigen cultuur en een andere cultuur. Je hebt veel aan die ontmoeting. 'Wie het leuk vindt om mee te werken aan het project Samen Hier moet vooral enthousiast zijn.
Via Justice and Peace krijgen mensen die zich opgeven een training, informatie en tips. 'Voor ons is het belangrijk dat mensen ermee aan de slag gaan, vanuit daar gaat het vanzelf', zegt Kirsten.
Meer weten? Op de site van Samen Hier vind je meer informatie.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!