HMC en HagaZiekenhuis doen mee aan landelijke staking voor betere cao

© Annie Spratt (Unsplash)
DEN HAAG - Meer dan 50 ziekenhuizen gaan in maart een dag staken. Ze sluiten het ziekenhuis voor niet-spoedeisende hulp. Ook het HagaZiekenhuis en HMC doen mee met de actie. 'Het is tijd voor een eerlijke cao', zegt vakbond NU'91.
Op de stakingsdag draaien de ziekenhuizen een zondagsdienst. Dat betekent dat afspraken niet doorgaan en je alleen voor spoed naar het ziekenhuis kan. 'Het ultieme stakingsmiddel', zeggen de vakbonden. Welke dag er wordt gestaakt is nog niet duidelijk.
In de deelnemende ziekenhuizen zijn actiecomités opgezet om de staking te coördineren. In het HagaZiekenhuis wordt nu gekeken welke afdelingen mee willen doen. 'Het is zeer aannemelijk dat er ook in het HagaZiekenhuis acties zullen volgen. Dit gebeurt in goed overleg met de directie', aldus een woordvoerder.
Aangezien de omvang van de staking nog niet duidelijk is, kan het ziekenhuis nog niet zeggen wat dit precies betekent voor patiënten die die dag een afspraak hebben. 'Als patiënten iets zullen merken van de staking, zullen wij hier hen vooraf over informeren.'

'Op dit moment geen gevolg voor zorg aan patiënten'

Voor het HMC is het nog niet duidelijk hoe de medewerkers de actiedag precies gaan invullen. 'Op dit moment zijn er dus geen gevolgen voor onze zorg aan patiënten', laat een woordvoerder weten. Wel is duidelijk dat de patiënten bij binnenkomst en op verschillende afdelingen spandoeken en posters van de actie zullen zien. 'Als de landelijke actiedag in maart gevolgen heeft voor een patiënt, dan wordt hij daar persoonlijk over geïnformeerd en via al onze kanalen.'
HMC zegt goede afspraken met het actiecomité te maken 'om de stakingen zorgvuldig en met oog voor de veiligheid van onze patiënten te laten verlopen'. Ze hoopt dat er snel een akkoord volgt, 'omdat wij veel waarde hechten aan een goede cao en koopkracht voor onze medewerkers'.

Loonsverhoging

Medewerkers leggen het werk neer omdat ze een betere cao willen voor ruim 200.000 ziekenhuismedewerkers in Nederland. 'Dat ziekenhuismedewerkers weer moeten vechten voor een fatsoenlijke cao, ik vind het onvoorstelbaar. De ziekenhuismedewerkers staan dag en nacht klaar staan voor de patiënt. Het minste wat je mag verwachten is dat de werkgever ook klaarstaat voor zijn werknemers', zegt Elise Merlijn van FVN Zorg & Welzijn.
En dat terwijl het leven een stuk duurder is geworden. 'De werknemers kunnen fluiten naar koopkrachtbehoud en meer zeggenschap over roosters. Nee, de werkgever wil juist meer flexibiliteit en korten op vergoedingen die ziekenhuismedewerkers ontvangen'.
De vakbonden willen een loonsverhoging van 10 procent voor een jaar en 100 euro bruto per maand. Ook willen de bonden dat werknemers die met het openbaar vervoer reizen volledige reiskosten vergoed krijgen, dat geldt ook voor parkeerkosten.

Rooster

Ook willen ze dat de onregelmatigheidstoeslag betaald wordt over het volledige uurloon, waarbij ook de hogere salarisgroepen niet meer uitgesloten worden. En het zorgpersoneel moet recht krijgen op onbereikbaarheid, op de momenten dat ze niet zijn ingeroosterd. En moeten de wensen van werknemers leidend zijn voor het basisrooster, zij moeten eerste keuze hebben.
Werknemers houden het anders niet vol
'De werkdruk in de ziekenhuizen is enorm hoog. Dat vraagt heel veel van mensen. Werknemers hebben het idee dat ze steeds maar klaar moeten staan voor het werk, en dit trekt een enorme wissel op hun privéleven. Wij willen dat werknemers zelf regie krijgen over wanneer ze werken. Dat is hard nodig om te voorkomen dat de mensen de zorg de rug toekeren. Werknemers houden het anders gewoon niet vol', zegt CNV Zorg & Welzijn.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!