Gemeenten sturen brandbrief aan Eneco over prijs voor stadswarmte: 'Flink hogere maandlasten'

© The Hague and Partners
DEN HAAG - Den Haag heeft, samen met een aantal andere gemeenten, een brandbrief geschreven over de tarieven die Eneco hanteert voor de stadsverwarming. De gemeenten maken zich grote zorgen of het nieuwe tarief nog wel betaalbaar is voor de gebruikers ervan. 'Ondanks het prijsplafond leidt het gebruiken van stadswarmte met dit maximale tarief tot flink hogere maandlasten.'
Eneco besloot om de variabele tarieven voor gebruikers van het warmtenet te verdubbelen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt jaarlijks een maximum vast voor de tarieven die mogen worden gerekend. 'Het tarief voor stadswarmte in 2023 is aanzienlijk hoger dan het voorgaande jaar', staat in de brief te lezen. De gemeenten hopen dat de energieleverancier de tarieven wil heroverwegen en ze juist verlaagt.
De prijsverhoging zorgt voor 'flink hogere maandlasten', waarvan de gemeenten vrezen dat niet iedereen dat kan betalen. 'Dat is spijtig omdat wij in onze gemeenten stadswarmte zouden willen zien als onderdeel van een aantrekkelijke, duurzame en toekomstbestendige energievoorziening.'
De gemeenten willen uitleg van Eneco over hoe de tarieven tot stand zijn gekomen. 'We nodigen u uit om ons nadere uitleg te geven over de uitgangspunten, de opbouw, de variabelen en zeker ook de afwegingen die bij de vaststelling van de tarieven gehanteerd zijn.' Naast Den Haag is de brandbrief onder meer ondertekend door Rotterdam en Utrecht.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!