Bloemen, volkslied en zes minuten stilte bij solidariteitsmars voor Oekraïne

© Den Haag FM
DEN HAAG - Vanwege de oorlog tussen Oekraïne en Rusland wordt er vrijdag een solidariteits- en herdenkingstocht gehouden. De deelnemers lopen van het Eline Vere park naar de Russische ambassade en vanaf daar naar Oekraïense ambassade. Ze willen daarmee stilstaan bij de Russische inval in Oekraïne, die vandaag een jaar geleden is.
Om 12.30 uur verzamelt iedereen in het park. Tijdens de solidariteitsmars die een half uur later begint wordt het Oekraïense volkslied gezongen, worden er bloemen neergelegd bij de Oekraïense ambassade en zijn ze zes minuten stil, één seconde voor elke dag dat de oorlog heeft geduurd.
'Het is voor de Oekraïners een ontzettend zwaar jaar geweest, met angst, woede en verdriet', vertelt initiatiefnemer Ida de Kat in Bob Staat Op. 'Veel mensen wonen nu hier en wij vinden het belangrijk om ze te steunen.'

Indrukwekkend

De Kat verwacht Oekraïners, maar ook Nederlandse en internationale stadsgenoten bij de mars. 'We weten niet hoeveel mensen er komen, maar we vinden het sowieso belangrijk om iets te doen', zegt ze.
'Iedereen mag komen, als je je aan de regels houdt. Je mag spandoeken, vlaggen en bloemen meenemen, maar het is een rustige tocht. Er mag wel gezongen worden', vertelt De Kat. 'Het is respectvol naar de Oekraïners en elkaar toe. We hopen dat het indrukwekkend wordt.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!