Politiechef bezorgd over jonge straatrovers van 11 en 12 jaar: 'Doe aangifte'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Politie
DEN HAAG - Er zijn grote zorgen bij de politie over kinderen die op gewelddadige wijze leeftijdgenoten beroven. Steeds meer 12- en 13-jarigen worden verdacht van straatroof. De buit stelt doorgaans niks voor, in tegenstelling tot de impact, zegt een Haagse politiechef in de Telegraaf.
In 2022 werden volgens Slachtofferhulp Nederland zeker 770 minderjarigen beroofd. Het werkelijke aantal ligt vermoedelijk veel hoger, omdat vooral jongeren vaak afzien van aangifte.
'Ik denk dat sociale media en het toenemende materialisme een rol spelen. Ook zien de daders niet in wat de consequenties van hun daden zijn', zegt recherchechef Ronald van der Sman tegen de Telegraaf. Hij wijst op een 11-jarig jongetje dat deze week in Den Haag in beeld kwam voor een roof. Het was niet de eerste keer dat hij in aanraking kwam met de politie.

Rol van de ouders

Van der Sman wijst op de rol van de ouders. 'Als een 11-jarige iedere avond om twaalf uur pas thuiskomt en de ouders staan dit toe, valt niet uit te sluiten dat er op de straat iets gebeurt. Want wat moet je op zo'n jonge leeftijd nog buiten rond die tijd?'
De recherchechef roept slachtoffers op om aangifte te doen. Dat helpt volgens hem nieuwe roofpartijen te voorkomen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!