Theatermaker David zoekt daklozen voor toneelstuk over het leven op straat

Foto ter illustratie: PXHere
Foto ter illustratie: PXHere
DEN HAAG - Theatermaker David Geysen gaat een toneelstuk maken met en over dakloze mensen. De rollen worden gespeeld door mensen die zelf ook op straat leven. 'Het lijkt me interessant om hun verhaal te vertellen', zegt David in Bob Staat Op.
David komt uit België maar maakt al lange tijd theater in Den Haag. Nu werkt hij in de Appelloods in de Vogelwijk. Door zijn ritjes van en naar werk kwam hij op het idee voor zijn nieuwe project. 'Als ik naar huis rijd, rijd ik langs de Nieboerweg. Daar zit een daklozenopvang van het Leger des Heils.'
Zelf leefde David ook een tijdje op straat. 'Toen ik 18 was ben ik zelf dakloos geweest. Ik had daar zelf voor gekozen, ik was weggelopen van huis.' Daarom vindt hij de verhalen van daklozen zo intrigerend.

Hun verhaal vertellen

Eerst had David het idee om met de daklozen een bestaand stuk te maken, maar daar is hij van teruggekomen. 'Ik wil echt nu verhaal vertellen: hoe ze dakloos zijn geworden en over het leven op straat.' Hij wil het stuk dan ook echt samen met hun gaan maken. 'Het wordt echt een samenwerking.'
De komende tijd staat in het teken van mensen zoeken en de voorstelling vormgeven. Het is de bedoeling dat het toneelstuk vanaf oktober in het theater wordt gespeeld. De uiteindelijke kersverse acteurs krijgen dan ook een vergoeding voor het werk. 'Dat is dus niet voor het hele traject, want daar krijgen ze een cursus acteren voor in de plaats', legt David uit.

Meedoen?

Om acteurs te vinden is hij al verschillende keren bij de daklozenopvang aan de Sportlaan geweest. 'Ik heb er koffie gedronken en gepraat met mensen die dakloos zijn. Ik ben langzamerhand geïnfiltreerd. Want het is moeilijk de juiste mensen te vinden.' Daarnaast heeft hij flyers uitgedeeld en een post op sociale media gezet. 'Daar zijn al veel reacties op gekomen.'
Ben je zelf dakloos of ken je iemand die dit leuk vindt? Je kan contact opnemen met David via info@housofrat.nl of via zijn website.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!