Nederlands Dans Theater stopt samenwerking met poepsmerende choreograaf

Dansers in de voorstelling 'In the Dutch mountains'
Dansers in de voorstelling 'In the Dutch mountains' © Rahi Rezvani
DEN HAAG - Het Nederlands Dans Theater (NDT) schort alsnog de samenwerking op met de in opspraak geraakte choreograaf Marco Goecke. Het Haagse dansgezelschap meldt dat in reactie op een brief van tientallen Nederlandse dans- en theaterrecensenten. De Duitser besmeurde eerder deze maand een recensente van de Frankfurter Allgemeine Zeitung met poep in de foyer van het Staatstheater Hannover, na kritiek op een stuk over zijn productie In the Dutch Mountains, dat recent in Den Haag in première ging.
'Het NDT laat weten dat we de positie van Marco Goecke als associate choreographer opschorten', schrijft het dansgezelschap in een nieuw statement.
'Dat houdt in dat hij het komend seizoen geen nieuw werk meer zal creëren. We zullen het uitvoeren van Marco Goeckes bestaand repertoire, gemaakt in samenwerking met de dansers en het team van het NDT, voortzetten.'

Excuses gehekeld

In de donderdag verstuurde brief aan het NDT hekelden de theatercritici de de excuses die de 50-jarige Goecke eerder maakte. 'In uw verklaring stelde u dat Goecke zich inmiddels ‘rekenschap’ gaf van zijn daad. Daarom kon uw tournee van In the Dutch mountains gewoon worden voortgezet. Wat helaas ontbrak in uw verklaring was een substantieel deel van Marco Goeckes ‘excuses’', aldus de recensenten aan het dansgezelschap.
De Duitser bood weliswaar zijn excuses aan, maar maakte zich volgens de critici schuldig aan 'een opmerkelijk staaltje victim blaming', met stevige verwijten aan de kunstkritiek.

Poepincident afgekeurd

De briefschrijvers wilden van het NDT weten hoe het gezelschap in de toekomst de relatie ziet met journalisten. Verder meldden ze dat ze het werk van Goecke niet meer zullen recenseren als hij niet 'met serieus te nemen excuses' komt. Het NDT liet daarop weten het poepincident in alle toonaarden af te keuren. 'Als we dat niet duidelijk genoeg hebben gesteld, dan spijt ons dat. Ook het NDT ziet deze gebeurtenis als een aanval op de persvrijheid.'
Vorige week werd Goecke al ontslagen door het Staatstheater Hannover, waar hij balletdirecteur was.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!