Eindelijk nieuwbouw naast Den Haag Centraal: 396 woningen in twee torens van 90 meter

De torens op het Koningin Julianaplein in Den Haag worden eindelijk gebouwd
De torens op het Koningin Julianaplein in Den Haag worden eindelijk gebouwd © gemeente Den Haag
DEN HAAG - Een van de langstlopende grote bouwprojecten in Den Haag lijkt gered. Als alles goed gaat wordt nog dit jaar begonnen met de bouw van een nieuw complex met bijna vierhonderd woningen en een stadshal op het Koningin Julianaplein bij Den Haag Centraal. Met een bijdrage van drie miljoen euro wil de gemeente het project nu vlot trekken. Dat maakte de Haagse wethouder Robert van Asten maandagmorgen bekend. 'Het doet echt pijn dat dit terrein al zo lang braak ligt, maar ik ben trots dat we eindelijk gaan bouwen', aldus de wethouder.
De bedoeling is dat nu op het Koningin Julianaplein twee negentig meter hoge torens komen. Daarin 396 woningen, waarvan 51 sociale huurhuizen. De rest is een mix van koop en huur. Beide torens worden met elkaar verbonden door groene daktuinen en een gemeenschappelijk terras.
Daaronder komt een hal, een open ruimte met een gewelfd, houten plafond dat in directe verbinding staat met het centraal station. Het plein zelf wordt veel groener, is het idee, zodat het een betere verbinding krijgt met de Koekamp en het Malieveld.

Twintig jaar

Al bijna twintig jaar wordt er gesproken over een nieuw groot gebouw op het plein voor het centraal station. Sinds 2002 zijn diverse plannen ontwikkeld. Zo ontwerpt de bekende Nederlandse architect Rem Koolhaas een complex in de vorm van een M. Maar dat komt ondanks verwoede pogingen van toenmalig wethouder Marnix Norder nooit van de grond, mede vanwege de kredietcrisis.
In 2014 probeert de gemeente het opnieuw. Dan presenteert toenmalig bouwwethouder Boudewijn Revis een nieuw plan, nu in de vorm van een U. 'Dit wordt het Paleis Noordeinde van het centrum', zegt hij, verwijzend naar de vorm. Tegelijkertijd wordt bekend dat er onder het plein een gigantische fietsenkelder komt. Dan blijft het even stil rond die plannen. Als ze verder worden uitgewerkt, blijkt in 2016 dat het complex meer de vorm van een L gaat krijgen. De ontwikkelaar spreekt dan van 'twee ranke torens met daartussen een groene vallei aan daklandschappen'.

Moeilijk te realiseren

De jaren daarna wordt het echter duidelijk dat ook dit project heel moeilijk blijkt te realiseren. In september vorig jaar nog maakt het stadsbestuur duidelijk dat de ontwikkelaar de risico's te groot vindt door de onzekerheid op de bouwmarkt.
Maar na zijn aantreden na de zomer van vorig jaar probeert wethouder Robert van Asten (D66, Stadsontwikkeling) het toch nog een keer. Hij gaat in gesprek met de ontwikkelaar om te kijken wat er nodig is om de bouw toch te laten slagen. De oplossing is een bijdrage van drie miljoen euro van de gemeente, schrijft Omroep West.

Bijzonder geval

Dat is volgens hem in dit bijzondere geval gerechtvaardigd. Daarbij speelt dat het de gemeente zélf was die ooit het initiatief nam voor het plan. Bovendien is de grond ook van Den Haag. De bouwer zou hierover erfpacht en een vergoeding voor het gebruik aan de gemeente gaan betalen. Van Asten laat daarom een flink aantal varianten in beeld brengen door een onafhankelijk bureau.
Onder de torens komt een nieuwe 'stadshal'
Onder de torens komt een nieuwe 'stadshal' © gemeente Den Haag
Uit die analyse blijkt dat als de gemeente géén bijdrage zou leveren aan de bouw, er op korte en langere termijn helemaal niets met het plein gaat gebeuren. Dit terwijl de stad wel kosten zou moeten maken, want dan zou het opnieuw moeten worden ingericht. Een andere variant - het terrein terugnemen van de ontwikkelaar - levert een nog groter verlies op, omdat de grond dan moet worden afgewaardeerd. De gemeente en het bureau komen daarom tot dezelfde conclusie: het leveren van een eenmalige bijdrage voor het realiseren van de woningen is de 'verstandigste oplossing'.
De torens op het Koningin Julianaplein krijgen daktuinen
De torens op het Koningin Julianaplein krijgen daktuinen © gemeente Den Haag
De gemeente heeft laten onderzoeken of de bijdrage van drie miljoen een vorm van verboden staatssteun zou kunnen zijn. Maar volgens Van Asten zouden de Europese regels op dit gebied geen probleem vormen.

Strenge regels

Wel zijn er strenge regels aan de bijdrage verbonden. Zo wordt het geld pas betaald als er een jaar onafgebroken wordt gebouwd. Verder mag de bouwer geen winst maken op de bijdrage van de gemeente. Daarnaast is de drie miljoen een maximum. Als de opbrengsten van de koopwoningen straks toch nog meevallen, gaat het bedrag omlaag.
De gemeenteraad moet nog wel instemmen met het voorstel van de wethouder. Van Asten: 'Maar ik ben hier heel enthousiast over.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!