Kranen Laakhavens krijgen na vier jaar naambord met QR-code

© Den Haag FM
DEN HAAG - Vier jaar geleden kregen de twee monumentale kranen aan de Calandkade en Neherkade hun naam: Fabriton en Verhulst. De zeldzame kranen werden vernoemd naar hun oude eigenaren. Maar de afgelopen jaren was dat nog niet zichtbaar: de naambordjes moesten nog worden gemaakt. Mede door de coronaperiode liep dat flink wat vertraging op. Donderdag was het eindelijk zover en werden de bordjes onthuld.
Deze week hebben de informatieborden een plek bij de kranen gekregen. Op de borden is ook een qr-code te vinden, door die te scannen krijg je meer informatie over de portaalkranen. Bij de onthulling van de namen in 2019 werd al gesproken over een bijbehorend bord, maar dat heeft door omstandigheden langer mogen duren.
Daarnaast zijn de kranen deel van de audiotour. Door de app izi.Travel te downloaden kan je kiezen voor een route De Laakhaven met 41 locaties waar meer wordt verteld over de bijzondere plekken. Beide kranen werden in het verleden gebruikt voor het lossen van zand en grind. In 2018 werden de kranen gerenoveerd en kregen ze hun oorspronkelijke bedrijfskleuren terug.
© Den Haag FM

Gemeentelijk monument

De kranen in laakhavens zijn sinds 2000 niet meer in gebruik. Nadat de Stichting Haags Industrieel Erfgoed aan de bel had getrokken over de zorgelijke technische staat van de kranen heeft de gemeente de kranen gekocht. Achttien jaar later zijn de kranen uitgeroepen tot gemeentelijk monument vanwege hun architectuurhistorische waarde en als voorbeeld van industrieel erfgoed uit de jaren zestig.
'Mooi dat we deze monumentale, zeldzame havenkranen kunnen behouden. Ze vormen een mooie herinnering aan de historische bedrijvigheid in Laakhavens. Tijdens de restauratie zijn ze zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Met deze speciale bordjes ronden we dit proces nu af. Het leuke is dat je via de QR-code nog veel meer komt te weten over de kranen en hun historie', zegt wethouder Saskia Bruines (D66).
© Sander Foederer

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!