Jongeren uit Schilderswijk runnen eigen stembureau bij aankomende verkiezingen

Screenshot video Instagram Stagehuis
Screenshot video Instagram Stagehuis
DEN HAAG - Over twee weken mogen we stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschappen. Om jongeren te motiveren om ook te gaan stemmen, zet Stagehuis Schilderswijk 15 maart een stembureau neer gerund door jongeren. 'Elke stem van jongeren moet worden gehoord', zegt Achraf Abba, van het Stagehuis.
Het Stagehuis en Bureau Graswortel bedachten het idee voor het stembureau. 'We merken dat veel jongeren niet gaan stemmen, ze vinden het lastig of hebben geen zin. Maar het is zonde als je niet gaat', zegt Achraf.
Om de jongeren erbij te betrekken komt er een speciaal stembureau in Theater de Vaillant. Hoe dat er uit komt te zien wordt bepaald door een groep van vijftien jongeren van boven de 18 jaar. Ze brainstormen elke woensdag hierover. 'Ze krijgen een cursus over werken op een stembureau en we mogen het op onze manier aankleden.'

Weinig vertrouwen in politiek

Op deze manier worden jonge mensen meer betrokken bij de politiek. 'We merken dat ze bezig zijn met andere doelen in hun leven en het vertrouwen in de politiek is gedaald.' Daarom gaan ze soms niet stemmen. 'Ze denken mijn stem geldt toch niet.'
Door met jongeren hierover in gesprek te gaan wordt de drempel lager, zegt Achraf. 'We hebben het óver jongeren. Maar het moet samen mét jongeren, door in gesprek te gaan.' De jongeren van het Stagehuis gaan in de aanloop naar de verkiezingen straatinterviews doen en een podcast maken over de verkiezingen.
Weet jij nog niet op wie je moet stemmen? Kijk dan 13 maart naar ons live debat, of kom langs in de bibliotheek aan het Spui. Het debat is tussen 17.00 en 18.30 uur.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!