Partij voor de Dieren wil dat 'dierenbeul' geweerd wordt: 'Niet welkom in deze stad'

Robin Smit (Partij voor de Dieren)
Robin Smit (Partij voor de Dieren) © Den Haag FM
DEN HAAG - Het bedrijf Bert’s Animal Verhuur zou geweerd moeten worden uit onze stad. Dat vindt de Partij voor de Dieren (PvdD). 'Bij dit bedrijf zijn zelfs kadavers aangetroffen, dit soort dierenmishandeling moet hard worden aangepakt', zegt raadslid Robin Smit. Het moet in ieder geval moeilijker worden voor 'dit soort partijen' om voet aan de grond te krijgen in Den Haag, vindt Smit.
Het bedrijf uit Appeltern in Gelderland ligt al langer onder vuur, begin deze maand werden er illegale bouwwerken bij het bedrijf weggehaald. Vorig jaar was er een inval bij het bedrijf. Daarbij was ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) betrokken.
De NVWA constateerde onlangs dat er een hoop mis was bij het bedrijf en kwam met een waslijst aan overtredingen: zo was er te weinig ruimte voor de beesten en was er te weinig voer. Ook waren er beesten kreupel, iets wat kwam door doorgegroeide hoeven. Daarnaast werden er dode dieren gevonden.

Duidelijk statement

PvdD spreekt er schande van: 'Een duidelijk statement moet gemaakt worden door Den Haag. Bedrijven die dit soort dierenleed veroorzaken zijn niet welkom in deze stad en moeten stoppen met dit dierenleed.'
Het bedrijf is in Benoordenhout actief geweest, ze verhuurde dieren voor een activiteit aan een zorginstelling. Daarbij zou ook sprake zijn geweest van dierenverwaarlozing. PvdD wil dat dierenbeulen geweerd worden uit de stad. 'We zijn erachter gekomen dat het bedrijf vaker actief was in Den Haag.
'Mensen zien de keerzijde niet: dieren worden door het hele land gesleept en hebben geen rust. Dat zorgt voor stress. En dan heb ik het niet eens over hoe de beesten bij het bedrijf zelf verzorgd worden', vertelt Smit. 'Er is heel veel mis met deze instantie.'
Hij vindt dat de gemeente organisaties proactief moet informeren over dit bedrijf. 'Het gaat over bewustwording en bekendmaking dat dit bedrijf zo slecht is. Daarvoor heb je als gemeente een informatieplicht.' Smit hoopt dat de huidige 'slechte aandacht voor het bedrijf' ervoor zorgt dat het moeilijker wordt om in Den Haag actief te zijn.

Dierenleed

Smit vindt dat het gebruik van dieren voor activiteiten sowieso zorgvuldig bekeken moet worden. 'Mensen hebben vaak geen idee van het dierenleed dat hierachter schuilgaat. Daar kan de gemeente een rol in spelen. Zij moet inwoners en evenementorganisatoren beter voorlichten over dierenleed bij activiteiten.'
De partij diende eerder al een voorstel in voor strengere regels rondom activiteiten met dieren. 'Dan is er in ieder geval controle op het welzijn van de dieren.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!