'Medische zorg voor daklozen moet beter'

Foto ter illustratie: Nappy (Unsplash)
Foto ter illustratie: Nappy (Unsplash)
DEN HAAG - Huisartsen maken zich zorgen om de gezondheid van daklozen. Volgens de Haagse Straatdokters is het niet goed duidelijk wat dakloze mensen voor problemen hebben. Daardoor krijgen ze te laat hulp. 'De zorg komt pas laat op gang. Dan loop je achter de feiten aan', zegt huisarts Nienke de Graauw van SHG gezondheidscentrum Vaillantplein.
Veel daklozen komen via het daklozenloket bij de huisarts terecht. De Graauw pleit er daarom voor dat de mensen daar al worden gescreend, zodat ze betere hulp kunnen krijgen. Mensen die op straat leven hebben verschillende problemen. 'Sommigen hebben medische klachten, kampen met verslaving of sociale problemen.' De Graauw heeft in de praktijk waar ze werkt een speciaal spreekuur voor daklozen.
Als dakloze mensen te lang met klachten wachten kunnen ze grote gezondheidsproblemen krijgen. 'We zien mensen met diabetes die al lang geen controle hebben gehad. Die komen dan in de opvang maar dan blijkt na een paar maanden dat ze diabetes hebben. Wonden worden dan bijvoorbeeld niet goed verzorgd', vertelt De Graauw in Bob Staat Op. 'Als het echt niet meer gaat, moeten ze opgenomen worden.'

Screening

Daarom pleit de huisarts voor een betere screening aan het begin. 'Zodat ze zorg voor daklozen naar een hoger niveau kan worden getild.' Maar dat kost wel geld en tijd. 'We hopen dat hier meer aandacht voor komt en vanuit de gemeente meegedacht wordt en regie kan worden gepakt.
De Graauw had onlangs al contact met raadsleden over dit onderwerp. 'Zij zien ook dat dit een belangrijk punt is. Ik heb er wel vertrouwen in dat dit punt aandacht zal krijgen.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!