Den Haag wil dat arbeidsmigranten in Westland gaan wonen

Een van de tentjes in Den Haag waar dakloze arbeidsmigranten in verbleven
Een van de tentjes in Den Haag waar dakloze arbeidsmigranten in verbleven © Omroep West
DEN HAAG - Tentjes voor station Den Haag Centraal. Opgepropt met meerdere personen in een te kleine woning. Of dakloos op straat. Deze schrijnende voorbeelden zijn voor veel arbeidsmigranten de realiteit en een groot dilemma voor de gemeente Den Haag. 'Mensen moeten in het Westland kunnen wonen. Er is te weinig huisvestiging voor deze groep. Ze zitten nu hutjemutje op elkaar.'
Veel arbeidsmigranten die in het Westland werken, wonen in Den Haag. Volgens D66-gemeenteraadslid Caroline Verduin van Den Haag levert dit vervelende situaties op. Gemeente Westland kan een actieve rol spelen om Den Haag te ontlasten. 'Dat gebeurt nu niet', merkt Verduin op. 'Westland kan die handschoen veel beter oppakken dan ze nu doet.'
Arbeidsmigranten moeten wonen in de gemeente waar ze werken. Eens zeggen VVD, PvdA, CDA, 50PLUS, ChristenUnie, SP, DENK, AWP en Volt. Oneens antwoorden Forum voor Democratie, GroenLinks, D66, PVV, Partij voor de Dieren, SGP, GOUD, JA21, BVNL en BBB.

Bouwen

Jeannette Baljeu (VVD) en Anne Koning (PvdA), lijsttrekkers bij de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland op 15 maart, vinden dat er in het Westland meer woningen voor arbeidsmigranten moeten komen. 'Bouwen is dé oplossing', meent Koning, op dit moment provinciegedeputeerde en verantwoordelijk voor woningbouw in Zuid-Holland. 'De afgelopen jaren zijn eerste stappen gezet richting meer betaalbare arbeidswoningen, maar er is nog niet genoeg vooruitgang geboekt.'
VVD wijst erop dat niet alleen arbeidsmigranten, maar ook Westlanders zelf recht hebben op voldoende beschikbare woningen. 'Dat geldt ook voor spoedgevallen', zegt Baljeu, die evenals Koning op dit moment gedeputeerde in Zuid-Holland is. Als voorbeelden noemt zij een gescheiden alleenstaande moeder, jongeren en ouderen die willen doorstromen naar een kleiner huis.
In het debat van Den Haag FM en Omroep West debatteren Forum voor Democratie en GroenLinks over het bouwen van woningen. De VVD en de PvdA kruisen de degens over de huisvesting voor arbeidsmigranten en statushouders.
Het debat over de Provinciale Statenverkiezingen van Den Haag FM en Omroep West is vanaf vrijdag 12.00 uur tot en met dinsdag 18.00 uur te zien op het tv-kanaal van Den Haag FM.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!