Meisje met de parel wordt feestelijk onthaald bij terugkeer in Mauritshuis

Restaurator Abbie Vandivere bij het Meisje
Restaurator Abbie Vandivere bij het Meisje © Mauritshuis
DEN HAAG - Het Meisje met de parel van Johannes Vermeer komt over een maand weer terug naar het Mauritshuis. Het beroemde schilderij was twee maanden uitgeleend aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Om de terugkeer naar Den Haag te vieren wordt er een speciale avond georganiseerd.
Om de terugkeer van Meisje met de parel te vieren is er op 1 april een bijzondere Maurits& het Meisje-avond gepland in het Haagse museum. 'Beleef een unieke en inspirerende avond met kunst, bijzondere verhalen en ontmoetingen, muziek, workshops en veel gezelligheid.' Splinter Chabot is gastheer van de speciale avond.
Na een feestelijke opening is de avond gevuld met muziek, dans, fotografie en verdieping. Bezoekers kunnen een masterclass volgen die wordt gegeven door restaurator Abbie Vandivere. 'Abbie is bekend van het tv-programma De Nieuwe Vermeer en weet alles van deze "Mona Lisa van het Noorden".' Daarnaast is er muziek te horen uit de tijd waarin Vermeer het schilderij maakte, dat wordt gespeeld door het muziekensemble Camerata Trajectina. Ook kun je zelf als het meisje op de foto, fotograaf Suzan Alberts zet liefhebbers als lookalike op de foto.
Foto's via Mauritshuis | Bewerking: Den Haag FM
Foto's via Mauritshuis | Bewerking: Den Haag FM

Andere 'meisjes'

De afgelopen maanden werd het schilderij uitgeleend aan het Rijksmuseum. In die periode waren er in het Mauritshuis tientallen andere 'Meisjes met de parel' te zien in de tentoonstelling 'My Girl with a Pearl'. Het gaat om foto's die mensen zelf hebben ingestuurd. De komende maanden zullen ze te zien blijven in het Mauritshuis. Op de plek waar het Meisje doorgaans te zien is hangt nu een 3d-lijst met een scherm waarin verschillende werken te zien zijn. Die lijst krijgt een andere plek en komt tussen de anderen werken te hangen.
De ingestuurde werken blijven tot juni hangen in het museum. Daarna moeten ze plaatsmaken omdat er dan twee andere werken, 'Gezicht op Delft' en 'Diana en haar Nimfen', terugkomen uit het Rijksmuseum. 'We moeten nog even kijken wat we er erna mee gaan doen.' Het Meisje zelf komt eerder terug vanwege de start van de toeristenseizoen. 'Het is het icoon van het Mauritshuis. Bezoekers komen er speciaal voor naar Den Haag.'

Reserveren

De deuren van het museum gaan op 1 april om 18.30 uur open, de avond wordt een half uur later geopend. Om de speciale opening bij te wonen moet een kaart (19 euro) gereserveerd worden. Ook om als lookalike vastgelegd te worden moet je reserveren bij het Mauritshuis.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!