Haagse drugshandelaren horen strafeis: tot acht jaar cel voor maken van 300.000 Xtc-pillen

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © Pixabay
DEN HAAG - In zes dagen tijd zouden twee Hagenaars ruim 300.000 Xtc-pillen hebben gemaakt. Een ander zou het tweetal hebben geholpen bij het verkopen en vervoeren van de pillen. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste celstraffen tot acht jaar tegen hen.
Autoriteiten kwamen de drie op het spoor in een zogeheten Encrochat-zaak. In 2020 werd twee maanden door Franse autoriteiten meegekeken met versleutelde berichten die criminelen aan elkaar stuurden.
Informatie uit die chats, die met de Nederlandse autoriteiten werden gedeeld, leidde tot de drie Hagenaar (twee van 37 en één van 36). Pseudoniemen die zij gebruikten waren aan hen te herleiden omdat ze onder meer verjaardagen van familieleden die zij met elkaar deelden.
'Tussen 20 en 26 april 2020 was er intensief berichtenverkeer tussen de 36-jarige en 37-jarige Hagenaars over de productie van pillen', stelt het OM. Op 26 april 2020 stuurde de 37-jarige foto's van 'heel veel zakken met pillen' , waarop de 36 vroeg hoeveel het er waren. '245dz Dominoo* 40dz gele doodskop En die 20dz Zilvere doodskop', was het antwoord.

Handel in wapens

De 36-jarige Hagenaar hield zich volgens het OM ook bezig met de handel in wapens. In twee maanden tijd zou hij 'ten minste drie illegale vuurwapens' hebben verkocht. Ook daar heeft het OM berichten en foto's van.
De andere verdachte van 37 meldde aan de 36-jarige op 2 april 2020 dat hij '5.000 domino en 5 kilo m' aan een Chinees had gegeven. Volgens het OM duidt 'domino' op een soort pillen en 'm' op MDMA. Daarnaast had hij een garagebox gehuurd waarin grondstoffen voor de drugsproductie werden opgeslagen.

Celstraffen tot 8 jaar geëist

Het OM eiste tegen de 36-jarige acht jaar cel, tegen de ene 37-jarige vijf jaar cel en tegen de ander drie jaar cel. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!