Petitie over Haags slavernijmonument: 'Niet elke gemeenschap heeft dezelfde geschiedenis'

Afbeelding: British Library
Afbeelding: British Library
DEN HAAG - The Black Hague Experience (TBHE) wil dat het slavernijmonument in Den Haag gewijd wordt aan het Trans-Atlantische slavernijverleden. Er wordt al langere tijd gesproken over een 'algemeen slavernijmonument' in de stad. Maar de organisatie TBHE vindt dat elke vorm van slavenhandel anders is en verdient daarom een eigen herdenking. 'We willen dat alle groepen op hun eigen manier aandacht krijgen.'
TBHE, een organisatie die meer aandacht wil voor het slavernijverleden, startte een petitie waarin ze vragen het monument alleen te gebruiken voor het herdenken van de Trans-Atlantische slavernij.
'De Trans-Atlantische slavernij is anders gelopen, omdat de mensen die tot slaaf zijn gemaakt hier slechter zijn behandeld dan dieren. Dat is iets anders dan een koloniale relatie hebben met Nederland, waarbij je onder contract staat en onder erbarmelijke omstandigheden hebt moeten werken', vertelt Joan Biekman, een mede-initiatiefnemer, in Bob Staat Op.

'Tegen het platslaan van de geschiedenis'

De initiatiefnemers waarschuwen dat wanneer je meerdere herdenkingen hebt bij hetzelfde monument alles wat de groepen eigen maakt laat verwateren. 'Het doet niet alleen het Trans-Atlantische verleden tekort door het op één hoop te gooien, maar het doet alle materie tekort', zegt Rudy van der Beek, een mede-initiatiefnemer van de petitie. 'We zijn dan ook helemaal niet tegen dit beeld, maar tegen het platslaan van de geschiedenis.'
Meer informatie over dit onderwerp en de petitie vind je op deze site.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!