Zorgen Ooievaart om afsluiting vaarroutes vanwege onderhoud bruggen: 'Er blijft niks over'

De Ooievaart
De Ooievaart © denhaag.com
DEN HAAG - Rondvaartorganisatie De Ooievaart maakt zich zorgen over de komende twee jaar. Op verschillende plekken wordt aan de kademuren gewerkt, daardoor worden sommige vaarroutes afgesloten. 'Ons rondje van 6,5 kilometer wordt gereduceerd tot 2 kilometer. En dan varen we heen en terug, dus je krijgt hetzelfde te zien', zegt schipper John van De Ooievaart.
Op dit moment wordt gewerkt aan de bruggen en kademuren bij de Piet Heinstraat, Brug 105, Noordwal en Heemsterhuisbrug. De Conradkade , Houtzagerssingel, Pletterijkade en Zwarteweg staan nog op de planning.
'Het is fijn dat het weer mooi wordt, maar er zijn wel een aantal stremmingen. De ergste is bij de Oostsingelgracht, die willen ze helemaal uitsluiten, zodat we er niet meer door kunnen', zegt John in Bob Staat Op. 'Er blijft niks over', zegt hij.

Toeristen

Toen de Torenstraat afgesloten was konden de schippers nog wel uitwijken. 'We konden met de boot linksom en rechtsom, de mensen moesten dan een stukje klunen en stapten ze van de ene boot naar de andere. Nu lukt dat gewoon niet.'
De Ooievaart vreest dat toeristen weg blijven als dit niet anders kan. 'Wij vervoeren zo'n 50.000 mensen per jaar. Maar als ze komen boeken bij de Bierkade [waar De Ooievaart zit red.] moeten ze naar het Malieveld om op te stappen.'
Als het niet lukt kunnen we wel inpakken
Daarom wil de rondvaartorganisatie graag met de gemeente overleggen of ze toch door kunnen gaan. Er zijn wel gesprekken geweest maar die hebben volgens De Ooievaart weinig opgeleverd. 'Wij vragen de gemeente, zorg voor een oplossing. Met verkeersregelaars of tijden dat het wel kan. Niet een stremming voor twee seizoenen.'
De Ooievaart maakt zich zorgen om de toekomst. 'Als het niet lukt kunnen we wel inpakken. Wat we in twintig jaar hebben opgebouwd is dan weg.'

Afsluiting kan niet anders

De gemeente laat weten in gesprek te zijn met de rondvaartorganisaties over hoe de overlast zoveel mogelijk beperkt kan worden. 'De zorgen die zij hebben zijn bij de gemeente bekend. Helaas is het niet mogelijk om de werkzaamheden veilig uit te voeren zonder watergangen tijdelijk af te sluiten', aldus de woordvoerder van wethouder Anne Mulder (VVD). De gemeente benadrukt dat de afsluitingen doordeweeks tijdens werktijden zijn en niet in de avond of het weekend.
Volgens de gemeente kunnen de werkzaamheden niet meer verplaatst worden. 'Dit werk uitstellen is niet mogelijk. Enerzijds doordat het noodzakelijk is vanwege de zeer slechte staat van de kades. Anderzijds zijn de voorbereidende werkzaamheden gestart en leidt het uitstellen van dit project tot grote vertragingen van andere projecten.'
De kademuren en bruggen in Den Haag moeten worden aangepakt, omdat oude muren en bruggen houten funderingen hebben. Die zijn vaak aangetast door een bacterie. Meer informatie over alle werkzaamheden vind je op de site van de gemeente Den Haag.

Willemsvaart blijft optimistisch

De Willemsvaart, een andere rondvaartorganisatie in Den Haag, maakt zich niet zoveel zorgen om de afsluitingen. 'Het betekent dat dat sommige routes niet mogelijk zijn, maar er is nog zoveel water wel bevaarbaar', zegt Chris Schram.
'Het zorgt er ook voor dat we creatief blijven', zegt hij. 'De Haagse Singel is ongeveer 9 kilomtere lang, daarnaast zijn er kanalen bij de Valkenboskade, Soestdijksekade, Conrad-/Suezkade en is er de Koninginnegracht. Bovendien kan er gevaren worden langs het Malieveld en naar Escamp.' En in de zomer kan je nog langs Laakhaven en Wateringseveld.
Volgens Chris zijn de werkzaamheden noodzakelijk. 'Ze betekenen uiteindelijke mooiere waterwegen en bruggen.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!