Uittips: Klub Dansant, Franse markt en Internationale Vrouwendag in Mauritshuis

© Pim Myten (Unsplash)
DEN HAAG - De voorjaarsvakantie zit er alweer bijna op, maar je kan nog genoeg leuke dingen doen dit weekend. Zoals naar een leuk dansfeestje in Het Koorenhuis of in het PAARD. Of ga naar het Mauritshuis, dat voor Internationale Vrouwendag in het teken staat van vrouwelijke kunstschilders uit de 17e eeuw. En in Bezuidenhout is het een bijzonder weekend.

Wandeling Bezuidenhout

Een belangrijk weekend voor Bezuidenhout. Zondag wordt het vergisbombardement op Bezuidenhout herdacht. Wie meer wil weten over de geschiedenis van de wijk kan vrijdag en zaterdag om 13.30 uur een wandeling doen door Bezuidenhout. De wandeling gaat over het heden en verleden van de buurt.
In het Bezuidenhout stonden al geruime tijd buitenhuizen langs de Bezuidenhoutseweg toen in 1863 begonnen werd met de aanleg van het Rhijnspoor. Daarna is langzamerhand een wijk aangelegd, aanvankelijk bedoeld voor welgestelde mensen. Er veranderde veel door het tragische bombardement van 3 maart 1945. Heel wat moois is verdwenen maar er is ook nog het een en ander gebleven of nieuw gebouwd.
De wandeling begint in de hal van het Centraal Station, bij de uitgang van het Anna van Buerenplein en eindigt op de hoek van de Theresiastraat/ Laan van Nieuw Oost-Indië. Een groep van 15 mensen kan mee met een gids, de route duurt ongeveer 1,5 uur. Voor volwassenen kost het 8 euro, voor kinderen van 6 tot 12 jaar betaal je 4 euro. Meer weten? Check deze site.
Het bombardement wordt zondag 5 maart om 10.00 uur herdacht tijdens een gezamenlijke herdenkingsdienst van de Bezuidenhoutse kerken in de Christus Triumfatorkerk. Om 13.00 uur worden bij het Juliana van Stolbergmonument kransen gelegd.

Klub Dansant

Tijdens Klub Dansant in Het Koorenhuis kan je een avond volledig losgaan op een mix van soul, funk, disco, pop, world sound en meer.
Een avond as usual met dj’s Ome Steef & Jen Min Lau! Ontmoet leuke mensen onder het genot van een drankje of dans de hele avond op de beste hits; it’s up to you! Het is weer tijd om te dansen!
Kaartjes kosten 10 euro en zijn alleen aan de deur te koop met contant geld, pinnen is niet mogelijk. Binnen aan de bar kan je wel pinnen. Wie jarig is mag samen met een plus één gratis naar binnen. Meer info vind je op de site van Klub Dansant.

Voltage in PAARD

Ook in het PAARD kan je zaterdag lekker dansen tijdens Voltage. De ritmische Caribische deuntjes zullen jullie laten dansen en genieten tijdens de avond. Voltage zal de bezoekers op een mengelmoes aan zowel 'early'- als 'newskool' dancehall, bubbling, soca, reggaeton en nog veel meer trakeren! En als je Voltage kent, dan weet je dat er altijd suprise artists en deejays op het podium en achter de decks verschijnen.
Voor tickets en info check je de site van het PAARD.

Le Marie Marché

Deze zaterdag kan je tussen 11.00 en 18.00 lekker struinen langs kraampjes van Le Marie Marché op de Lange Vijverberg bij de Hofvijver. Le Marie Marché is een sfeervolle Franse markt met allerlei producten, van aardbeienjam tot droge worst en van sieraden tot prenten.
Le Marie Marché is gratis toegankelijk.

Vrouwendag in het Mauritshuis

Op woensdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. In het Mauritshuis wordt dat dit weekend al gevierd. Het museum zet de schijnwerper op vrouwen die het lukte zich naar de top van de 17e eeuwse kunstwereld te schilderen. Tijdens de gratis rondleidingen en lezingen krijg je een kijkje in de dagelijkse praktijk van sterren als Clara Peeters, Michaelina Wautier, Judith Leyster. en anderen.
Waarom kennen we zo weinig vrouwelijke kunstenaars uit de 17e eeuw? Waren ze er niet? (Jawel.) Hadden ze geen talent? (Jawel.) Waren ze niet beroemd genoeg? (Jawel.) Er waren vrouwelijke kunstenaars die hofschilder waren. Er waren vrouwelijke kunstenaars van wie de schilderijen bij vorsten aan de muur hingen. Er waren vrouwelijke kunstenaars die hun schilderijen voor 1000 gulden verkochten (ter vergelijking: Rembrandt ontving gemiddeld 500 gulden voor een schilderij).
Meer info over de rondleidingen, tijden en tickets vind je op de site van het Mauritshuis.

Comedyavond voor vrouwen

Als we het dan toch over vrouwen hebben. In De Nieuwe Regentes kan je zondag naar de voorstelling Je Moeder van House of Femmes.
Een speciale comedy-avond alleen voor vrouwen! Omdat het ook wel eens leuk is om een keer onderdeel te zijn van de meerderheid. Kom je onderdompelen in het gevoel dat je veilig bent en dat je er mag zijn! Een beetje zoals een witte man van middelbare leeftijd zich altijd voelt.
Fahima Ettaher en Hanina Ajarai presenteren een avond van de lach en het woord. Ze hebben sketches, stand-up comedy en storytelling. Het thema: je moeder! 'Maak je geen zorgen, we maken grappen maar niet ten koste van een ander. En alles is family-friendly!', aldus de beschrijving.
Info en tickets vind je via de site van De Nieuwe Regentes.

Pasar Malam

Bij onze buren in Rijswijk kan je dit weekend in De Broodfabriek naar Pasar Malam. 'Dé plek voor iedereen die de Indische cultuur een warm hart toedragen!', aldus de organisatie.
Er zijn meer dan zeventig stands vol Indisch gerelateerde artikelen of geniet van muziek van de bands The Rocking Players en Challenge XL, de zangers Ulisses Tapilaha en Ray Smith en de dansgroepen Hawaiian Fantasy en Dansgroep Sekar Ayu. Uiteraard is er voldoende lekkers te eten voor de culinaire liefhebber bij één van de restaurants en snackstands.
Pasar Malam Rijswijk is zaterdag (12.00 - 22.00 uur) en zondag (12.00-20.00 uur) te bezoeken. Kaarten kosten 10 euro voor volwassenen, 8 euro voor 65-plussers en 5 euro voor kinderen (7 t/m 12 jaar).
Meer informatie vind je op de site van Pasar Malam Rijswijk.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!