Herinrichting Gedempte Gracht en Burgwal begint deze maand: dit gaat er gebeuren

Zo moet de straat eruit zien na de eerste fase
Zo moet de straat eruit zien na de eerste fase © gemeente Den Haag
DEN HAAG - Deze maand gaat het dan eindelijk beginnen: de herinrichting van de Gedempte Gracht en Gedempte Burgwal in de binnenstad. Tijdens de eerste fase van de verbouwing worden alle de gewone parkeervakken verwijderd en bedekt met vlonders en plantenbakken. Ook wordt er ruimte gemaakt voor terrassen.
De straten, die parallel liggen aan de Grote Marktstraat, worden aangepakt zodat ze veiliger worden voor fietsers en voetgangers. Uiteindelijk wordt het de omleidingsroute voor de Grote Marktstraat die 's middags fietsvrij wordt. Door parkeervakken weg te halen krijgen fietsers meer ruimte en hoopt de gemeente dat fietsers vaker voor deze route kiezen in plaats van voor de Grote Marktstraat.
Sinds 1 maart zijn er venstertijden ingesteld voor het vrachtverkeer zwaarder dan 3.500 kg. Na 11.30 uur mogen vrachtauto's niet meer over de Gedempte Gracht en Gedempte Burgwal rijden. De expedities / laad- en loslocaties blijven tijdens de werkzaamheden bereikbaar.

Parkeervakken weg

Op 20 maart worden alle gewone parkeervakken in de straten weggehaald. Bewoners in het gebied zijn op de hoogte gebracht over alternatieve parkeeropties. De gemeente adviseert bezoekers om te parkeren in de parkeergarages in het centrum.
Bezoekers en bewoners moeten rekening houden met overlast. De stoepen zijn mogelijk smaller door afzettingen en er zal geluidshinder zijn. De straten worden niet volledig afgesloten en blijven begaanbaar. Er wordt gewerkt tussen 07.00 en 16.00 uur. Verwacht wordt dat de werkzaamheden eind maart klaar zijn. Vanaf 3 april komt de gemeente een campagne over de verbeterde fietsroute via de Gedempte Gracht.
De tweede fase van de herinrichting zal waarschijnlijk beginnen in de tweede helft van 2024. Alle informatie over de werkzaamheden vind je op deze site van de gemeente Den Haag.
De gemeente is nog op zoek naar bewoners en ondernemers voor een klankbordgroep die mee willen denken en adviseren over dit project. Aanmelden kan via herinrichtengedemptegracht@denhaag.nl.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!