HagaZiekenhuis en HMC staken 16 maart voor betere cao

Foto ter illustratie: Mat Napo (Unsplash)
Foto ter illustratie: Mat Napo (Unsplash)
DEN HAAG - Het HagaZiekenhuis en het HMC doen op donderdag 16 maart mee aan de landelijke staking van ziekenhuispersoneel. Vanaf 8.00 uur wordt er 24 uur lang een zondagsdienst gedraaid, wat betekent dat in principe alleen spoedeisende zorg doorgaat.
De staking was eerder al aangekondigd, maar de datum was nog niet bekend. Op de dag van de staking zijn er 'diverse activiteiten die verschillen per ziekenhuis', meldt de FNV. 'Ook zijn er diverse toespraken van aanwezige vakbondsbestuurders en ziekenhuismedewerkers.' Het aantal afdelingen dat meedoet aan de actie verschilt per ziekenhuis, zegt de FNV.
Bij HMC in Den Haag en Leidschendam gaat het vooralsnog om 53 afdelingen. Bij Haga gaat het om 36 afdelingen, meldt Omroep West.

Loonsverhoging en reiskosten

De medewerkers eisen een beter cao-voorstel van de ziekenhuizen. De vakbonden hebben een loonsverhoging van tien procent dit jaar plus 100 euro voorgesteld. Ook willen de bonden dat werknemers die met het ov naar hun werk gaan hun volledige reiskosten vergoed krijgen en dat de vergoeding voor gereden kilometers omhoog gaat.
Verder willen de bonden betere afspraken over werktijden en roosters. Onderhandelaar namens werknemersorganisatie FBZ Rob Koster zegt dat medewerkers 'willen dat er een goede cao komt voor alle zorgprofessionals. Het is de hoogste tijd dat er paal en perk wordt gesteld aan de werkdruk.'
De cao geldt voor ruim 200.000 werknemers in ziekenhuizen en revalidatiecentra.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!