Talkshow, lezing en film: dit is er deze week te doen tijdens de Haagse Vrouwendagen

Foto ter illustratie: Joel Muniz (Unsplash)
Foto ter illustratie: Joel Muniz (Unsplash)
DEN HAAG - Den Haag staat deze week in het teken van vrouwen. Op woensdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Om dat te vieren zijn er deze week allerlei Haagse evenementen, zoals filmavonden, lezingen, talkshows, spoken word en theater. Wij zetten een paar tips voor je op een rij

Lezing schrijfster Ragna Heidweiller

Op 8 maart kan je bij de Haagse Campus naar de Ria Sikkens-lezing met schrijfster Ragna Heidweiller. Ze vertelt over haar boek In voor- en tegenspoed, maar alleen als jij de afwas doet.
In het boek deelt Ragna haar persoonlijke zoektocht met haar partner naar een betere balans in hun gezinsleven.

Film 'Woman'

Filmliefhebbers kunnen 9 maart naar de film Woman bij Pathé Buitenhof. Een intiem en inspirerend portret van tweeduizend vrouwen uit vijftig verschillende landen. Een film over vrouwelijkheid en de leefomstandigheden van vrouwen, die in veel delen van de wereld nog verre van ideaal zijn. Na de film is er een nagesprek.
© Haagse Vrouwendagen

Uitreiking Kartiniprijs

Zaterdag 11 maart is het Haagse Vrouwendagen Debat en wordt de Kartiniprijs uitgereikt bij Podium B in de Centrale Bibliotheek aan het Spui. Het debat begint om 15.30 uur en wordt geleid door Hasna el Maroudi. Centraal staat het thema 'de rol van mannen binnen de emancipatie'.
De Kartiniprijs 2023 wordt 's avonds om 21.00 uur uitgereikt. Presentatrice Jessica Mendels gaat onder andere in gesprek met de genomineerden, jury en de winnares van vorig jaar. De Haagse zangeres Desray (bekend van 2 Brothers on the 4th Floor) treedt op.

Scheveningse vrouwen

Op 12 maart kan je naar de talkshow Vrouwen op Scheveningen in Muzee, gepresenteerd door Patsy Kroonenberg. Zij gaat in gesprek met drie Scheveningse vrouwen: mevrouw Akbal (die als migrant in de jaren '80 naar Nederland kwam en jarenlang werkte als haringfileerster in de Scheveningse haven), Renate van Hilst-Belt (vrijwilliger bij de KNRM) en kunstenares Suzette Bousema (expositie WEED in Muzee)
Vanwege Internationale Vrouwendag wordt het boek Vrouwen op Scheveningen - van nettenboetser tot redersweduwe opnieuw gelanceer. Het boek gaat over de krachtige rol van vrouwen in de Scheveningse economie. Het nuanceert het stereotype beeld dat de mannen 'stoer' op zee gingen vissen en de vrouwen 'achterbleven' om voor de kinderen te zorgen.
Het leven was soms zwaar, maar Scheveningse vrouwen stonden bekend als sterk, krachtig en zelfstandig. Ze wisten hun weg te vinden en maakten de dienst uit terwijl hun mannen zich op zee bevonden.

Vrouwendag in het Mauritshuis

Ook het Mauritshuis besteed aandacht aan Internationale Vrouwendag. Het museum zet de schijnwerper op vrouwen die het lukte zich naar de top van de 17e eeuwse kunstwereld te schilderen. Tijdens de gratis rondleidingen en lezingen krijg je een kijkje in de dagelijkse praktijk van sterren als Clara Peeters, Michaelina Wautier, Judith Leyster. en anderen.
Waarom kennen we zo weinig vrouwelijke kunstenaars uit de 17e eeuw? Waren ze er niet? (Jawel.) Hadden ze geen talent? (Jawel.) Waren ze niet beroemd genoeg? (Jawel.) Er waren vrouwelijke kunstenaars die hofschilder waren. Er waren vrouwelijke kunstenaars van wie de schilderijen bij vorsten aan de muur hingen. Er waren vrouwelijke kunstenaars die hun schilderijen voor 1000 gulden verkochten (ter vergelijking: Rembrandt ontving gemiddeld 500 gulden voor een schilderij).
Meer info over de rondleidingen, tijden en tickets vind je op de site van het Mauritshuis.
Het hele programma vind je op de site van de Haagse Vrouwendagen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!