Holi Phagwa wordt groots gevierd in wijkpark Transvaal: 'Kleuren zijn metafoor voor nieuw begin'

Unsplash
Unsplash
DEN HAAG - Het Hindoestaanse lentefeest Holi Phagwa wordt vandaag weer gevierd. Wijkpark Transvaal is traditiegetrouw weer het Haagse podium van het kleurrijke feest. 'We hebben de donkere tijden van de winter achter ons gelaten en gaan mooie tijden tegemoet', vertelt Amar Soekhlal voorzitter van Stichting Holi Samen bij Bob Staat Op.
Op dinsdag 7 maart wordt het Holi Phagwa weer gevierd. Het oorspronkelijke Indiase feest wordt wereldwijd door meer dan een miljard mensen gevierd. Met de komst van de Hindoestanen in 1975, na de onafhankelijkheid van Suriname, is het Holifeest ook in ons land gekomen. Een feest dat volgens de Hindoekalender de winter afsluit en de lente in een explosie van kleuren verwelkomt.
Een belangrijk ritueel van de viering is dat iedereen elkaar onder mag strooien met gekleurd poeder. Omdat iedereen gekleurd is door het poeder, zouden de verschillen tussen religie of afkomst verdwijnen. 'De kleuren zijn ook een metafoor voor een nieuw begin. Zo staat groen voor de natuur en blauw voor moed', vertelt Soekhlal.
Het feest waar de overwinning van het goede op het kwade wordt gevierd, zou volgens hem een feest voor alle Hagenaars moeten zijn. 'Inmiddels is het feest geworteld in Den Haag, een stad die zelf ook alle kleuren van de regenboog kleurt. Het Holifeest symboliseert dat ook.'

Aangepast programma

In wijkpark Transvaal is op 7 maart de hele middag een podiumprogramma. Vanaf 13:00 begint met multicultureel programma met o.a. optredens van zang groep Vahon, cawtálgroep Jai Hanuman, Berry Damrie Antrix, Diamonds 2000 en The Rhythm Allstars Brassband.
De Holi-optocht die door de wijken Transvaal en Schilderswijk tussen 14:00 en 15:00 uur gelopen zou worden is vanwege het slechte weer afgelast. 'Het is uit veiligheidsoverwegingen niet verantwoord om met praalwagens te gaan lopen'. Op het plein gaat het feest gewoon door.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!