Haagse Knaken: de culturele sector, onmisbaar voor de lokale economie

Het Nationale Theater
Het Nationale Theater © Sanne Peper
DEN HAAG - Op woensdag 15 maart zijn de provinciale staten verkiezingen. En een terugkerend thema tijdens campagnetijd is steevast de culturele sector. Want het ene jaar is cultuur het paradepaardje tijdens de verkiezingen en het andere jaar wordt erop bezuinigd. Zeker nu, in het post-coronatijdperk, een goed moment om eens uitgebreid stil te staan bij dit thema. Het programma Haagse Knaken spreekt dinsdagavond met Lidy Klein Gunnewiek, directeur van Het Nationale Theater, Petter van Raalte, hoofd Cultuurbeoefening van Cultuurschakel, en raadsleden Carlos Martinez van Andel (Hart voor Den Haag) en Leonie Gerritsen (Partij voor de Dieren).
De culturele sector heeft de afgelopen jaren laten zien wat veerkracht, flexibiliteit, toekomstgerichtheid en innovatie betekenen. Bijvoorbeeld hun doelgroepenbeleid, educatie programma’s, of rustruimtes voor de prikkelgevoelige theaterbezoeker. En hoe kijkt de lokale politiek naar al deze ontwikkelingen? Hoe zien zij cultuur een plek krijgen in de stad en de samenleving?

Het Nationale Theater

Lidy Klein Gunnewiek is sinds juni 2018 directeur zakelijk bij Het Nationale Theater in Den Haag. Iemand met een zeer brede achtergrond in de culturele sector. Met haar praten de presentatoren over onder andere de invloed van cultuur in de samenleving, het onderwijs en misschien wel onzichtbaar maar de onschatbare waarde voor de lokale economie.
Maar ook wordt met Lidy teruggeblikt op het coronatijdperk, vooruitgekeken naar de toekomst, de lobby richting de Provinciale Statenverkiezingen en last but not least: een inkijkje in de handel en wandel van Het Nationale Theater. Wat gebeurt er allemaal achter de schermen?

Cultuurschakel

Petter van Raalte is werkzaam bij de Cultuurschakel. Daar werkt men al 10 jaar aan een goed, divers, inclusief en levendig Haags kunst- en cultuurklimaat. Hiervoor ondersteunen zij scholen, culturele instellingen en culturele aanbieders met advies en subsidie. Ook vind je bij hen alles wat er op cultureel gebied in Den Haag te doen is in je vrije tijd.
Met Petter gaan de presentatoren in gesprek vraag en aanbod, de rol van kunst en cultuur in de stad en dan specifiek culturele stichtingen en verenigingen en welke sociale samenhang aan de stad bieden.
Foto's: gemeente Den Haag en Michel Schnater
Foto's: gemeente Den Haag en Michel Schnater

Hart voor Den Haag en Partij voor de Dieren

Met raadsleden van Hart voor Den Haag, Carlos Martinez van Andel en de Partij voor de Dieren, Leonie Gerritsen staan de presentatoren stil bij de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen en hun standpunten met betrekking tot cultuur.
Hart voor Den Haag doet weliswaar niet mee aan deze verkiezingen maar is wel een van de grotere fracties binnen de Haagse gemeenteraad. Hoe belangrijk zijn deze verkiezingen voor een partij als Hart voor Den Haag en op welke manier kunnen zij aandacht vragen voor bijvoorbeeld een sector als kunst en cultuur?
De Partij voor de Dieren is verkiesbaar en heeft als standpunt dat cultuur een verrijking is voor het leven en wil ruime middelen vrijmaken voor culturele diversiteit en regionale kunst en cultuur. Met Leonie wordt dieper ingegaan op de standpunten van haar partij en op welke manier deze verkiezingen invloed hebben op haar dagelijkse werk als raadslid. Haar missie is dat langetermijnvisie en idealisme een grotere rol zouden moeten spelen in de politiek. Wij vragen haar hoe dit tot uiting zou moeten komen kijkend naar de culturele sector en de rol in de Haagse samenleving.
Haagse Knaken wordt op dinsdagavond tussen 20.00 en 21.00 uur uitgezonden en is te volgen via 92.0 FM en de site en app van Den Haag FM.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!