Nieuwe hartkliniek geopend in Statenkwartier: 'Huisarts kan je doorverwijzen'

Bloeddruk meten | Foto ter illustratie: CDC (Unsplash)
Bloeddruk meten | Foto ter illustratie: CDC (Unsplash)
DEN HAAG - Wie met hartklachten naar de huisarts gaat kan sinds deze week ook doorverwezen worden naar de nieuwe HartKliniek in het Statenkwartier. 'Voor heel veel dingen kan je naar de hartkliniek', aldus cardioloog en directeur Peter Kievit van de HartKliniek.
De HartKliniek werkt in principe een beetje zoals het ziekenhuis. 'Als patiënt kom je meestal bij de huisarts met klachten, die kan je dan verwijzen naar het ziekenhuis of een kliniek', legt Kievit uit in Haags Bakkie.
De kliniek is vooral bedoeld voor mensen met niet al te lastige klachten, zoals pijn op de borst, kortademigheid of hartkloppingen. Voor ingewikkelde zorg ga je dan alsnog naar het ziekenhuis. 'Bij een hartstilstand of hartinfarct moet je direct naar het ziekenhuis.'

Rijswijk en Den Haag

De HartKliniek is een landelijke organisatie met veertien cardiologieklinieken. In deze regio zat er al een in Rijswijk, daar komt nu de kliniek in Den Haag bij. 'We zijn er heel erg blij mee', zegt Kievit.
De extra vestiging aan de Johan de Wittlaan is geopend omdat het in Rijswijk steeds drukker werd bij de kliniek. In het Statenkwartier werken ze samen met artsen van het HagaZiekenhuis, die ook in de kliniek patiënten gaan helpen.

Onderzoeken

De kliniek is kleinschalig. 'Dat vinden mensen prettig. We doen meteen de onderzoeken en dan krijg je ook de uitslag. En er is meer tijd en persoonlijke aandacht', aldus Kievit. In ziekenhuis duurt dat soms wat langer en daar worden meer complexere onderzoeken gedaan, waar soms ook andere specialisten bij betrokken zijn, legt hij uit.
Ook komen er patiënten voor een second opinion. 'Die hebben dan al een goede behandeling gehad in het ziekenhuis, maar hebben toch nog vragen. We merken dat als iemand de tijd voor ze neemt, het geruststelling kan bieden.'

Vergoed door verzekeraar

Wanneer de huisarts patiënten doorverwijst kan die makkelijk zien waar je het snelst aan de beurt bent. De HartKliniek wordt, net als het ziekenhuis, gewoon vergoed als je door de huisarts wordt doorverwijzen.
De kliniek heeft inmiddels al met een aantal zorgverzekeraars een contract afgesloten. 'Sommigen vergoeden niet de hele rekening, dan moet de patiënt een eigen bijdrage betalen, maar die schelden wij kwijt als kliniek. Voor de patiënt maakt het dan niet uit qua kosten.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!