Loosduinen neemt afscheid van de Ontmoetingskerk: 'Verdrietig moment, het doet pijn'

Loosduinen neemt afscheid van de Ontmoetingskerk: 'Verdrietig moment, het doet pijn'
Loosduinen neemt afscheid van de Ontmoetingskerk: 'Verdrietig moment, het doet pijn'
DEN HAAG - Omwonenden en oud kerkgangers hebben definitief afscheid moeten nemen van de Ontmoetingskerk in Loosduinen. Na jaren leeg te hebben gestaan is de sloop van de voormalige kerk afgelopen maand begonnen. De sloop werd afgesloten met het weghalen van het grote kruis. De predikant van de Abdijkerk in hetzelfde stadsdeel maakte gebruik van dit moment om een plechtigheid te houden.
Op 23 februari werd het witte stalen kruis op de hoek van de Aaltje Noorderwierstraat en de Louis Davidsstraat uit elkaar gehaald. Dit gebeurde door telkens een stuk van het 24 meter hoge en 13 meter brede kruis af te slijpen. 'Voor ons is dit een heel verdrietig moment, het doet pijn. Er is hier getrouwd, gedoopt en er zijn feesten gevierd', vertelt predikant Wietske Verkuyl.
Oud-bestuurslid van de kerk, Ger van Vliet, was ook bij de sloop aanwezig. Hij heeft de sluiting van de kerk tien jaar geleden van dichtbij meegemaakt. ‘Vroeger zaten de kerken vol maar dat is in de loop de jaren steeds minder geworden', vertelt Van Vliet. 'Die grote panden zijn moeilijk en erg kostbaar om te verwarmen dus toen hebben we met veel pijn en moeite keuzes gemaakt.'

'Sluiting heeft heel veel mensen pijn gedaan'

Dit heeft er toe geleid dat in 2013 acht kerken in Den Haag de deuren sloten, waaronder de Ontmoetingskerk. 'Het was echt een gemeenschap en de sluiting heeft bij mensen heel veel pijn gedaan.' Naast het grote kruis werd ook de eerst gelegde steen bij de hoofdingang van het oude kerkgebouw eruit geslepen. Samen met een stuk van het stalen kruis is dit naar de Abdijkerk gebracht waar beide een plek krijgen.
Eigen foto
Eigen foto

Ouderenwoningen

Na de sluiting, tien jaar terug, was het lange tijd onzeker wat er met het pand zou gaan gebeuren. In de eerste instantie mocht er niet gesloopt worden omdat de gemeente het gebouw als beeldbepalend stadsgezicht had bestempeld. Het heeft dan ook lang geduurd voor er een vergunning was om een nieuw pand te bouwen.
Ondanks petities van omwonenden, zal de voormalige kerk plaats maken voor ouderenwoningen. De aannemer verwacht in mei te starten met de bouw en woningbelegger Vesteda zal het pand hierna kopen. In het appartementencomplex komen 78 woningen waarvan 80 procent in het middensegment verhuurd zal worden. De verwachting is dat de woningen over anderhalf jaar klaar zijn.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!