Klimaatdemonstranten mogen A12 niet blokkeren en slechts twee tractoren toegestaan bij boerenprotest

Demonstratie 28 januari op de Utrechtsebaan
Demonstratie 28 januari op de Utrechtsebaan © Regio15
DEN HAAG - Extinction Rebellion mag zaterdag 11 maart niet demonstreren op de Utrechtsebaan. Dat heeft de burgemeester besloten. Farmers Defence Force demonstreert diezelfde dag in het Zuiderpark. Boeren mogen daar niet met tractoren, andere landbouwvoertuigen of zwaar materieel naartoe. Er mogen twee 'symbolische tractoren' worden neergezet, maar meer niet, aldus de gemeente.
Al een paar keer eerder demonstreerden de klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de A12. Ze zaten er op de weg en sommigen ketenden zich vast. De gemeente vindt dit te gevaarlijk en verbiedt daarom de demonstratie op de Utrechtsebaan.
De klimaatdemonstranten mogen 11 maart demonstreren op de Laan van Reagan en Gorbatsjov, tussen 12.00 en 18.00 uur. Daar zou volgens de gemeente genoeg plek zijn voor het verwachte aantal demonstranten en is in de buurt van de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken.

Verkeersinfarct

'Het opwerpen van een blokkade op de Utrechtsebaan/A12 leidt tot een verkeersinfarct waardoor, onder andere lange files en verkeersopstoppingen ontstaan. Niet alleen op deze weg zelf, maar ook op de wegen rond Den Haag en in de omgeving van Den Haag. Dit heeft ernstige verkeershinder tot gevolg, die veel verder gaat dan de mate van verkeershinder die vanwege het belang van het recht op betoging moet worden geduld', aldus de burgemeester.
Daarin speelt mee dat de aangekondigde blokkade voor 'onbepaalde tijd' zou zijn. Daardoor zou de geblokkeerde A12 ook niet gebruikt kunnen worden door hulpdiensten.
Boeren met trekker bij een eerder protest
Boeren met trekker bij een eerder protest © Den Haag FM

Boerendemonstratie Zuiderpark

De boeren demonstreren diezelfde dag in het Zuiderpark. De boerenactiegroep wilde aanvankelijk met 5000 tractoren naar Den Haag komen. Toen de gemeente Den Haag dat niet zag zitten, bracht de groep dat terug naar 500. Vervolgens wilde FDF 120 tractoren in het Zuiderpark zetten, als afbakening van het demonstratieterrein, maar ook dat wil de gemeente niet.
Volgens de gemeente mogen maximaal 25.000 mensen meedoen aan het protest en moet dat tussen 12.00 en 16.00 uur worden gehouden.

Boeren mogen niet met hun tractor komen

Voor het boerenprotest is het 'onwenselijk en zorgelijk' als dat gepaard gaat met tractoren. De organisatie zou hebben aangegeven dat demonstreren zonder tractor geen optie is. 'Door middel van het gebruik van de tractor laten de boeren zien dat zij als boer demonstreren.'
Het verbieden van tractoren blijkt een grote motivatie te zijn om de voertuigen toch mee te nemen, schrijft de burgemeester. 'De ervaringen met boerenprotesten waarbij zwaar materieel is ingezet zijn slecht', stelt Van Zanen.
'Deze acties hebben geleid tot ernstige verkeershinder, onveilige verkeerssituaties, wanordelijkheden en schade.' Ook maken de voertuigen het voor de politie moeilijk om de actievoerders tegen te houden. De burgemeester stelt dat het ook 'goed mogelijk is' om een mening te uiten zonder zwaar materieel. Vanwege de symboliek zijn twee tractoren toegestaan. Die mogen naast het podium staan. Zij mogen met hun tractor niet zelfstandig door de stad rijden en moeten in overleg met de politie worden geplaatst.

'Best wel frappant'

Farmers Defence Force (FDF) roept demonstranten op zaterdag niet met de tractor naar het boerenprotest in het Zuiderpark in Den Haag te komen. Voorzitter Mark van den Oever noemt de beperking van het aantal tractoren 'best wel frappant', maar had deze uitkomst wel verwacht. De organisatie is niet van plan het besluit aan te vechten omdat er al een procedure loopt over een trekkerverbod in de drie noordelijke provincies uit 2020. Groningen, Friesland en Drenthe hebben tractoren en andere landbouwvoertuigen verboden tijdens demonstraties.
Van den Oever roept demonstranten op met de auto of bus naar het protest te komen. In groepen van de chat-app Telegram gaan verhalen rond van demonstranten over het regelen van bussen.

'We gaan terug naar "ons plekje"'

Extinction Rebellion blijft erbij om te demonstreren op de zelf aangewezen locatie: het begin van de A12 in Den Haag. 'We willen demonstreren op een plek die ontregelend is en die zichtbaar is', zegt een woordvoerster tegen mediapartner Omroep West.
De Utrechtsebaan ligt tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer. 'We gaan terug naar "ons plekje", tenzij de overheid stopt met het subsidiëren van de fossiele industrie', stelt de woordvoerster.
Extinction Rebellion is niet van plan om hier verder over in gesprek te gaan met de gemeente Den Haag. Net als bij eerdere protestacties is de blokkade niet aangemeld bij de gemeente. 'Dit is het gewoon wat ons betreft.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!