Richard de Mos (BVNL): 'Hoop dat er een landelijk verbod komt op hondenbelasting'

© Pixabay
DEN HAAG - Richard de Mos, lijstduwer van BVNL en fractievoorzitter van Hart voor Den Haag, wil dat de hondenbelasting afgeschaft gaat worden. 'Het is een belasting die oneigenlijk wordt gebruikt, het gaat naar de algemene middelen', zegt De Mos in Bob Staat Op. BVNL, de partij van Wybren van Haga heeft vragen gesteld om de 'blaftaks' af te gaan schaffen.
De Mos vindt het verbazingwekkend dat er door het land grote verschillen zijn in het heffen van hondenbelasting. 'Honderden euro’s blaftaks per jaar aftikken in de ene gemeente en niks in de andere gemeente is niet langer uit te leggen', stellen De Mos en Van Haga. Een motie die opriep om de hondenbelasting af te schaffen werd twee jaar geleden weggestemd in de Tweede Kamer. 'Het toen demissionaire kabinet schoof het besluit door naar het huidige kabinet, maar dat zwijgt als het graf over het afschaffen van de hondenbelasting.'
Nu wil BVNL een nieuwe poging doen. Beide volksvertegenwoordigers voelen zich gesteund door een burgerinitiatief dat oproept om de hondenbelasting af te schaffen. Daar werden 60.000 handtekeningen mee opgehaald.

Landelijk verbod

Onlangs werd bekend dat Den Haag de hoogste hondenbelasting van het land heft. 'Ik hoop dat we het in de Kamer met BVNL voor elkaar krijgen dat er een landelijk verbod komt op hondenbelasting waardoor gemeentes deze belasting niet meer kunnen doorvoeren.' Nu mogen gemeenten zelf nog bepalen of ze de belasting heffen.
Toen Hart voor Den Haag in het college zat werd in 2018 in de coalitie afgesproken om de hondenbelasting stapsgewijs af te schaffen. Later werd besloten de belasting toch te laten bestaan. 'Het wordt hoog tijd dat Den Haag andere gemeenten gaat volgen om het af te schaffen', vindt De Mos.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!