Uren in de wachtrij binnen en buiten Grote Kerk voor HPV-vaccinatie: 'Het is bizar'

© Den Haag FM
DEN HAAG - Rondom de Grote Kerk zijn woensdag lange wachtrijen te zien. Mensen met kinderen staan te wachten voor een HPV-vaccinatie in de Grote Kerk. De wachttijd liep op tot 2 uur, weet een verslaggever van Den Haag FM. Niet alleen rond de kerk, maar ook binnen moest er even gewacht worden. 'Het is een soort wachtrij van de Efteling waar we in staan.'
In de Grote Kerk kon men dinsdagmiddag en woensdagochtend langskomen voor een HPV-vaccinatie. Al waren er vandaag lange wachttijden, Den Haag FM sprak met een wachtende die een uur buiten in de rij heeft gestaan en bij binnenkomst werd geconfronteerd met een wachtrij zoals je die kent van een pretpark. 'Het is bizar.'
Zowel vandaag als dinsdag werden kinderen gevaccineerd in de Grote Kerk. De vaccinatieronde van Centrum voor Jeugd & Gezin in het centrum was bedoeld voor wanneer het eerder niet mogelijk was om je kind te vaccineren. Er stonden ook mensen in de rij voor wie het de eerste afspraak was.
Ook GGD Haaglanden is bezig met een campagne om mensen te vaccineren tegen HPV. Voor de doelgroep van 20 tot 27 jaar oud zijn er verschillende 'pop-up'-vaccinatieplekken in de Haagse Hogeschool, InHolland en de TU Delft.
De wachtrij in de Grote Kerk
De wachtrij in de Grote Kerk © Omroep West
HPV is een virus dat vooral door seksueel contact wordt overgebracht en het komt enorm veel voor. Uit onderzoeken blijkt dat vrijwel iedereen ermee besmet raakt. Meestal ruimt het lichaam het virus binnen enkele jaren zelf op, maar het kan ook kanker veroorzaken. De meest voorkomende soort is baarmoederhalskanker, maar het kan bijvoorbeeld ook mond- of keelkanker veroorzaken of kanker aan de penis.
Het HPV-vaccin is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Alle kinderen vanaf tien jaar krijgen de spuit aangeboden. Sinds 2010 krijgen meisjes vanaf dertien jaar al de mogelijkheid om een prik te krijgen. De leeftijd is inmiddels verlaagd naar tien jaar en ook jongens krijgen de vaccinatie. Omdat jongens de prik in het verleden niet kregen, wordt nu een soort inhaalslag gemaakt.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!