'Bekijk op wie je gaat stemmen', provincie gaat over woningbouw, openbaar vervoer en recreatie

Commissaris van de koning Jaap Smit
Commissaris van de koning Jaap Smit © Den Haag FM
DEN HAAG - Over iets minder dan een week mogen we weer naar het stembureau. Op 15 maart mag er twee keer gestemd worden: voor het waterschap en de Provinciale Staten. 'Wij zijn verantwoordelijk voor de inrichting van dit dichtbevolkte gebied wat Zuid-Holland heet', zegt Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, in Bob Staat Op.
Woensdag was de laatste vergadering van de Provinciale Staten. 'Een aantal van die mensen zal niet terugkeren. En ik ben heel benieuwd wat er voor terugkomt. Dat wordt duidelijk na de verkiezingen.' Hij zal een aantal mensen zeker gaan missen. 'Ik heb prima gewerkt met deze mensen, maar het hoort bij het vak', zegt hij over het aanstaande vertrek van sommige leden. Komende woensdag mag er gestemd worden om te bepalen wie er dan in de Staten komen.
Voorafgaand aan de verkiezing zijn veelal landelijke kopstukken van partijen te zien die campagne voeren. 'Het komt omdat dit een bestuurslaag is die niet veel in de schijnwerpers staat. En zelf als er verkiezingen zijn zie je dat het ook vaak gaat om debatten met landelijke kopstukken over landelijke thema's.' Dat komt mede omdat er door de Provinciale Statenleden later gestemd zal worden voor de leden van de Eerste Kamer. 'Het is steeds meer een politiek orgaan geworden en dat betekent dat het van grote invloed is op machtsverhoudingen op landelijk niveau', zegt Smit.

'Veel provinciale thema's komen aan de orde'

Toch wordt er deze keer meer gesproken over het werk van de provincie. Smit: 'Je ziet nu wel dat er veel provinciale thema's aan de orde komen omdat heel veel van de landelijke problemen hun oplossing vinden op provinciaal niveau. Dus of het nu gaat om stikstof of woningbouw of andere zaken. Dat zijn allemaal zaken die bij de provincie horen. Dus wat je nu ziet is een mix van landelijke kopstukken die praten over zaken die in de provincie spelen.'
'Ik wil de mensen echt oproepen om te kijken op wie ze stemmen op provinciaal niveau', zegt Smit. 'De provincie is heel bepalend voor je directe leefomgeving. De provincie gaat over waar grote woningbouwlocaties komen, openbaar vervoer, over het vestigingsklimaat, over waar we kunnen sporten en recreëren. Dat zijn allemaal zaken die op provinciaal niveau hun beslag krijgen. Dus wij zijn verantwoordelijk voor de inrichting van dit dichtbevolkte gebied wat Zuid-Holland heet.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!