Drie jongeren de cel in na overvallen op juweliers en telefoonwinkel Rustenburg en Oostbroek

© Regio15
DEN HAAG - Drie jeugdige daders van overvallen op meerdere juweliers hebben woensdag gehoord dat ze de gevangenis in moeten. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor twee overvalpogingen op twee juweliers (Zümrüt en Diva) op de Dierenselaan in juni 2022. Een van hen werd ook veroordeeld voor een overval in april 2022 op een telefoonwinkel in de Kritzingerstraat.
De overval op juwelier Diva had een 'bijzonder gewelddadig karakter', stelt de rechtbank. De eigenaar werd met pepperspray in het gezicht gespoten door een van de verdachte. Ook werd een 84-jarige klant in het gezicht geraakt. Daaropvolgend werd door de verdachte een vuurwapen getrokken.
'Andere verdachten sprongen ondertussen op en over de toonbank, en weer een andere verdachte toonde een mes.' Het werd een mislukte overval, de eigenaar vocht de overvallers zijn zaak uit. 'Met gevaar voor eigen leven.' Ook de telefoonwinkel werd met geweld overvallen. 'Er werd gedreigd met grote messen en om telefoons te kunnen stelen werden vitrines met hamers kapot geslagen.'

Gevangenis

Twee van de daders (17 en 18 jaar oud) hebben acht maanden jeugddetentie opgelegd gekregen. De helft daarvan is voorwaardelijk met jeugdreclasseringstoezicht. Daarnaast hebben ze een leerstraf gekregen. De derde verdachte (17 jaar) heeft 15 maanden jeugddetentie opgelegd gekregen. Zeven maanden daarvan zijn voorwaardelijk en gaan gepaard met jeugdreclasseringstoezicht. Alle verdachten zaten al in voorarrest, omdat dat korter was dan de huidige straffen zullen ze moeten terugkeren naar de gevangenis.
Een vierde verdachte werd veroordeeld voor medeplichtigheid aan een andere overvalpoging op de juwelier Zümrüt in april vorig jaar. Deze verdachte was 14 ten tijde van de overval en heeft een lagere straf gekregen. Er wordt gemeld dat deze persoon onder meer een werkstraf moet voldoen. De zaak tegen een vijfde verdachte zal op 20 maart volgen, dit omdat verschillende deskundigen niet zijn verschenen op eerdere zittingsdagen. Volgens de rechtbank is ze onvoldoende voorgelicht de persoonlijke omstandigheden van deze verdachte.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!