Gemeente blij met hoge opkomst HPV-vaccinatie, lange rijen niet verwacht

© Den Haag FM
DEN HAAG - Wie gisteren een HPV-vaccinatie wilde halen rondom de Grote Kerk, moest uren in de rij. 'We zijn blij met de hoge opkomst', laat een woordvoerder van de gemeente Den Haag weten. Al was dat wel onverwacht. Door een combinatie van afspraken en vrije inloop ontstond een piekmoment.
'Het is een combinatie van factoren geweest. Bij eerdere vaccinatiedagen kwamen veel jongeren niet opdagen voor hun afspraak, waardoor na afloop het gevoel overheerste dat er meer mensen geholpen hadden kunnen worden die dag', zegt de woordvoerder in een reactie.
Wie zich daarna toch meldde, kreeg te horen dat ze zonder afspraak terecht konden bij een volgend moment, of trokken die conclusie zelf. 'En er waren ook jongeren die gisteren echt een afspraak hadden. Alles om zoveel mogelijk jongeren zo snel mogelijk deze vaccinatie te kunnen geven. Dat er mensen in de rij hebben gestaan blijft super vervelend.'
HPV is een virus dat vooral door seksueel contact wordt overgebracht en het komt enorm veel voor. Uit onderzoeken blijkt dat vrijwel iedereen ermee besmet raakt. Meestal ruimt het lichaam het virus binnen enkele jaren zelf op, maar het kan ook kanker veroorzaken. De meest voorkomende soort is baarmoederhalskanker, maar het kan bijvoorbeeld ook mond- of keelkanker veroorzaken of kanker aan de penis.

Volgende vaccinatieronde

De wachttijd liep woensdag op tot twee uur. 'In de middag waren de rijen gelukkig weer weg.' Er is extra personeel ingezet om mensen sneller te helpen en extra beveiliging om het welzijn van jongeren en ouders goed in de gaten te houden.
Jongeren moeten nog een tweede prik halen, dat kan in oktober en november. 'Ook kunnen mensen dan de eerste vaccinatie alsnog halen.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!