LEES TERUG: Zo verliep de dag met demonstraties van klimaatactivisten en boeren

© Politie Den Haag
DEN HAAG - Een drukke demonstratiedag vandaag, met actievoerders van Extinction Rebellion en Farmers Defence Force. Lees hier het liveblog terug over een bewogen dag in de stad.

19.10: Dag vol demonstraties komt ten einde

Steeds minder klimaatactivisten blijven over op de A12. De politie is nog steeds bezig met het ontruimen van de weg. Een voor een worden de resterende demonstranten weggehaald. Ze worden in bussen gezet en aangehouden.

18.45 uur: Politie bezig met ontruiming A12

De politie is bezig met het ontruimen van de A12. Demonstranten van Extinction Rebellion worden van de snelweg gehaald en in bussen gezet. Zij zijn dan ook aangehouden.
Op de weg zitten naar schatting nog ruim honderd demonstranten. Verder staat langs de weg nog een groep van een paar honderd sympathisanten die de actievoerders aanmoedigen.

18.25 uur: Aantal demonstranten kiest eieren voor zijn geld

Weinig beweging de laatste minuten op de Utrechtsebaan. Enkele tientallen demonstranten van Extinction Rebellion zitten nog op de grond, omsingeld door de politie. Een heel aantal andere activisten is vertrokken. Ook de actievoerders die in bomen en lantaarnpalen geklommen waren, zijn inmiddels naar beneden, weet mediapartner Omroep West.

17.50 uur: Demonstranten omsingeld door politie

De demonstranten zijn omsingeld door de politie. Aan de ene kant staat het waterkanon opgesteld en aan de andere kant een cordon aan politieagenten. Ook komen tien politiebusjes vol ME'ers en de Marechaussee aangereden om activisten na een eventuele arrestaties af te voeren, meldt mediapartner Omroep West.
De politie ter plaatste roept demonstranten op om te vertrekken van de A12, richting het Malieveld. Anders worden ze aangehouden.

17.30 uur - Actievoerders rillend op grond

De standvastige actievoerders die nog niet zijn vertrokken, worden nog steeds natgespoten door het waterkanon. Ze zitten rillend op de grond met warmtedekens om zich heen. Uit voorzorg - in verband met onderkoeling - zet de brandweer op de Zuid Hollandlaan een tent neer, laat de gemeente weten. Dat is voor droge kleding en een medische check.

17.10 uur - Politie veegt Utrechtsebaan leeg

De politie is begonnen met het schoonvegen van de Utrechtsebaan (A12), waar al uren demonstranten van Extinction Rebellion zitten. De waterkannonnen worden daarbij ingezet. Er wordt een 'benevelstraal' gebruikt om demonstranten te ontmoedigen op die plek te blijven.
Activisten juichen iedere keer als ze natgespoten worden, sommigen zoeken de waterstraal zelfs bewust op. Velen die nog op de weg zitten of staan hebben poncho's bij zich. De demonstranten probeerden eerder het waterkanon te blokkeren. In een speech riep een actievoerder op om bij de inzet van het waterkanon, te gaan liggen en het hoofd te beschermen

16.25 uur - Boerenprotest afgelopen

Het boerenprotest in het Zuiderpark is afgelopen. De demonstranten die zaterdag bijeenkwamen voor het protest van Farmers Defence Force en Samen voor Nederland vertrekken inmiddels weer uit het Zuiderpark in Den Haag.
Met de actie wilden de demonstranten boerenstandpunten naar voren brengen over het stikstofbeleid en de gedwongen uitkoop van boeren. Ook demonstreerden ze om andere maatschappelijke problemen, zei FDF eerder, zoals de toeslagenaffaire en de gascrisis in Groningen.
Rond het middaguur was er kort een opstootje langs het veld. Daarbij werd nog iemand aangehouden. Het Rode Kruis laat ter plaatse weten dat er verder geen incidenten zijn geweest.

16.20 uur - Klimaatdemonstratie moet 17.00 uur ontbonden zijn

De gemeente en politie hebben de klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion die op de weg bij het Malieveld zitten een deadline gegeven. De demonstratie moet om 17.00 uur ontbonden zijn. Daarna zal de politie maatregelen nemen.
De politie spreekt kwetsbare mensen zoals minderjarigen en mindervaliden actief aan om weg te gaan.

16.00 uur - Klimaatdemonstranten moeten van weg af

Actievoerders die nog op de weg bij het Malieveld zitten, wordt verzocht zich te verwijderen. Dat is volgens de gemeente voor de veiligheid van demonstranten en politiepersoneel.
'Doel is om de weg voor het donker is weer helemaal vrij te hebben.'

14.55 uur - Agenten gewond bij aanhouding shovelchauffeur

Bij de aanhouding van de shovelchauffeur die bij het protest van Farmers Defence Force door een afzetting heenreed, zijn twee agenten lichtgewond geraakt. Dat meldt de politie. Het gebeurde toen de man zich verzette.
De chauffeur is aangehouden voor vernieling, verzet tegen aanhouding en overtreden van het noodbevel.

14.40 uur - Politie arresteert demonstrant die sticker op waterkanon plakt

De politie heeft zaterdag een klimaatactivist opgepakt die een sticker op een waterwerper van de politie plakte. De persoon is aangehouden voor belediging, meldt de politie op Twitter.
© Den Haag FM
Extinction Rebellion (XR) protesteert op de snelweg A12 bij Den Haag tegen fossiele subsidies. Het waterkanon is nog niet gebruikt, maar wel aanwezig bij de demonstratie.

13.50 uur - A12 gaat weer deels open

De A12 (Utrechtsebaan) kan weer gedeeltelijk open, meldt de gemeente. Dat gaat ook gebeuren. Er kan nog verkeershinder zijn, want bij het Malieveld zitten er nog actievoerders van Extinction Rebellion op de weg. Daardoor kan er nog verkeershinder zijn.
De gemeente benadrukt altijd de aanwijzingen van politie op te volgen.

13.40 uur - Waterwerpers versierd door demonstranten

13.20 uur - Duizenden boeren in Zuiderpark

In het Zuiderpark hebben duizenden mensen zich verzameld voor het boerenprotest. Vanaf 13.00 uur worden op het podium meerdere toespraken gegeven. Boeren demonstreren tot 16.00 uur tegen het stikstofbeleid van het kabinet.
© Richard Mulder
Duizenden demonstranten in Zuiderpark
Duizenden demonstranten in Zuiderpark © Richard Mulder

13.10 uur - Politie staat blokkade voorlopig toe

'Alles verloopt volgens afspraak', verklaart Paul van Musscher, hoofdcommissaris van Politie Eenheid Den Haag tegen mediapartner Omroep West over de A12-blokkade van Extinction Rebellion. 'Het waterkanon staat klaar, maar is nog niet ingezet. Dat gebeurt pas als er gevaar dreigt voor mensen en dieren.'
Op dit moment laat de politie de situatie zoals het nu is. 'Wij komen op die manier ruimschoots tegemoet aan het demonstratierecht', vindt Van Musscher.

12.45 uur - Demonstranten nog op de weg

Er zijn nog steeds veel mensen op de been bij de verschillende demonstraties in de stad. De sfeer rondom de Utrechtsebaan is volgens een verslaggever van Den Haag FM rustig en 'gemoedelijk'.

12.30 uur - Gemeente waarschuwt voor drukte in stad

De gemeente Den Haag waarschuwt dat de drukte in en naar de stad snel toeneemt en dat parkeerterreinen vol raken. Op twee plekken in de stad wordt zaterdag actie gevoerd, door boeren en klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR). De gemeente adviseert om met het openbaar vervoer te komen.

12.25 uur - Afzetting vernield, vrachtwagens Zuiderpark opgereden

Een shovel heeft een afzetting eruit gereden in het Zuiderpark, bij de Vreeswijkstraat. Daardoor konden meerdere vrachtwagens het terrein oprijden. De chauffeur van de shovel is aangehouden voor vernieling, verzet tegen aanhouding en overtreden van het noodbevel.
De politie meldt dat de shovel in beslag wordt genomen.
© Omroep West

12.15 uur - Demonstranten blokkeren A12

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) hebben zaterdagmiddag de A12 geblokkeerd. De politie probeerde ze tegen te houden en waarschuwt dat ingegrepen gaat worden. Vanuit verschillende kanten gingen een paar duizend activisten de Utrechtsebaan op en gingen bij de ingang van de tunnelbak zitten.
© Regio15
De gemeente heeft toestemming gegeven de waterwerper in te zetten.
© Den Haag FM

11.55 uur - A12 afgesloten voor verkeer

De politie waarschuwt op Twitter dat de A12 wordt afgesloten voor al het verkeer.

11.45 uur - Politie waarschuwt demonstranten dat blokkade verboden is

De politie en de gemeente Den Haag waarschuwen rondom de Utrechtsebaan dat het blokkeren van de snelweg verboden is. De politie roept om dat demonstreren op de nabijgelegen Koekamp wel is toegestaan en verwijst de actievoerders daarnaartoe. 'Als u de Utrechtsebaan toch zal betreden dan zal de ME optreden en kunnen ze daarbij geweld gebruiken', wordt omgeroepen.
Medewerkers van de gemeente Den Haag delen flyers uit rondom de Utrechtsebaan, agenten staan klaar bij om in te grijpen.

11.30 uur - Zuiderpark stroomt vol

Het wordt steeds drukker in het Zuiderpark. Er zijn honderden mensen op het veld. Veel van hen hebben omgekeerde vlaggen bij zich. Ook lopen veel mensen met borden waar protestteksten op staan.
Zuiderpark stroomt vol
Zuiderpark stroomt vol © Omroep West
Rond 11.30 uur kwam er een stoet met een tractor en veertien trucks het park ingereden. De gemeente had vooraf bepaald dat er maximaal twee tractoren bij de demonstratie mogen staan. Die reden rond 11.45 uur het veld op waar gedemonstreerd gaat worden.
Steeds meer demonstranten in het Zuiderpark
Steeds meer demonstranten in het Zuiderpark © Den Haag FM

11.10 uur - Klimaatactivisten arriveren

Extinction Rebellion is inmiddels ook gearriveerd in Den Haag. 'Wij verwachten met twee keer zoveel mensen te zijn als de vorige keer in januari', zegt een woordvoerder ter plaatse tegen Omroep West. 'Wij gaan met 2700 mensen de A12 blokkeren en 2000 mensen gaan ons bovenaan de snelweg aanmoedigen.'

11.00 uur - Groep tractoren aan de kant gezet

Zo'n dertig tractoren zijn zaterdagochtend aan de kant gezet op de Tiber, in de buurt van industrieterrein Forepark. Het gaat om een groep uit Nieuwleusen (Overijssel).
Volgens de groep zijn ze door politie van de weg geleid. De groep zegt hun tractoren niet te willen laten staan om verder te reizen met het openbaar vervoer. De groep was al eerder aangesproken door politie in het gebied van een andere politie-eenheid, meldt een woordvoerder van de politie.
Ook in Den Hoorn zijn tractoren langs de weg gezet.
De tractoren waren onderweg naar het Zuiderpark
De tractoren waren onderweg naar het Zuiderpark © Regio15

10.55 uur - Politie stuurt vrachtwagens weg

Meerdere vrachtwagens zijn vandaag richting het Zuiderpark gekomen. De politie heeft de bestuurders van de vrachtwagens die ter hoogte van de Sportcampus stonden aangesproken dat de voertuigen er niet mogen staan. Daarna zijn zij vertrokken.

10.40 uur - Politiebaas: 'Tot op heden gaat het goed'

'Het gaat tot op heden goed', zegt Paul van Musscher, hoofdcommissaris van Politie Eenheid Den Haag, zo'n anderhalf uur voor aanvang van de aangekondigde demonstraties tegen mediapartner Omroep West. 'Er is een noodbevel uitgevaardigd door de burgemeester. Dat is bedoeld om een titel te hebben zodat mensen met hun tractor of vrachtwagen verplicht kunnen worden te rijden naar een plek die de politie aanwijst. En dat gaat tot op heden goed.'
Wat is het doel van de politie? 'Voor ons is dag geslaagd als iedereen heel en veilig thuis is, zonder confrontaties. En dat iedereen op een correcte manier zijn mening kan uit en gebruik kan maken van het demonstratierecht', besluit Van Musscher.

10.15 uur - Eerste boeren gearriveerd

In het Haagse Zuiderpark zijn de eerste boeren druk bezig met de opbouw voor de demonstratie, die rond 12.00 uur begint. Het is nog rustig in het park, al schalt er wel luide muziek door de enorme speakers.
Het terrein van de demonstratie is afgezet met hekken. Een paar uur voor het protest zijn er nog geen tractoren in het park. Vooraf heeft de gemeente toestemming gegeven voor maximaal twee tractoren. De politie houdt van een afstand een oogje in het zeil.
Veel omgekeerde vlaggen in het Zuiderpark
Veel omgekeerde vlaggen in het Zuiderpark © Omroep West
Een actievoerder in het Zuiderpark
Een actievoerder in het Zuiderpark © Den Haag FM

9.30 uur - Legervoertuigen rijden stad in

Om te voorkomen dat demonstranten met tractor het centrum in gaan zet de politie flexibele wegafzettingen in. 'Als de situatie daarom vraagt wordt de doorgang tijdelijk afgesloten.'
De legertrucks met daarop containers staan onder meer in de Grote Marktstraat bij de kruising met het Spui, op de Fluwelen Burgwal achter het stadhuis en waar de Bezuidenhoutseweg overgaat in de Herengracht, dichtbij centraal station. Op het Lange Voorhout stond zaterdagochtend ook een aantal shovels. Daarnaast is toegang tot het Noordeinde vanaf De Plaats afgesloten met twee blokken om te voorkomen dat er een tractor door kan.

9.15 uur - Podium Zuiderpark opgebouwd

Het podium in het Zuiderpark is inmiddels opgebouwd, ziet mediapartner Omroep West. Op de dranghekken voor het podium zijn posters van minister Christianne van der Wal (VVD), verantwoordelijk voor Natuur en Stikstof, geplakt. Daar staat de tekst op geschreven: Salaris: € 175.548,48. Betaalt ze straks uw voedsel?.

9.10 uur - Meerdere tractoren op weg naar Den Haag

Er zijn vanuit meerdere plekken tractoren onderweg naar Den Haag, dat meldt de politie op Twitter. Bestuurders worden aangesproken en mogen de stad niet in.

8.00 uur - Noodbevel van kracht

Trekkers die de stad Den Haag in willen worden weggestuurd of weggeleid bij de stadsgrens. Dat meldt de gemeente Den Haag. Om dat te bewerkstelligen is een noodbevel afgekondigd. De gemeente vreest voor verstoring van de openbare orde en veiligheid.
Vrijdag zijn er in Den Haag drie waterkanonnen uit Duitsland gearriveerd. Volgens de politie staan ze klaar voor eventuele ongeregeldheden. 'We hebben ze zo achter de hand', legt een woordvoerder uit.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!